Harald Nesvik gir seg på Stortinget

Harald Tom Nesvik, som er Frps parlamentariske leder, oppgir karrieremuligheter som grunn til at han nå sier nei til å stille på Frps liste for stortingsplass de neste fire årene.
Harald Tom Nesvik, som er Frps parlamentariske leder, oppgir karrieremuligheter som grunn til at han nå sier nei til å stille på Frps liste for stortingsplass de neste fire årene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik ønsker likevel ikke gjenvalg til Stortinget. Nå blir Sylvi Listhaug trolig partiets listetopp i Møre og Romsdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil ikke å binde meg for de neste fem årene, men dette er verken et farvel til partiet eller politikken, sier Nesvik til NTB.

Han ga opprinnelig beskjed om at han ønsket å stille til gjenvalg, men i helgen fikk nominasjonskomiteen endelig beskjed om at så likevel ikke er tilfelle.

– Det har vært litt fram og tilbake, men nå har jeg bestemt meg. Tiden er inne for å tre til side, sier Nesvik.

Listhaug

Beskjeden kommer i tide til at nominasjonskomiteen kan bearbeide sitt listeforslag når andreutkastet nå skal oversendes fylkesstyret innen 19. november. Tre hete kandidater er høyaktuelle for de øverste plassene: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, landbruksminister Jon Georg Dale og fylkesleder Frank Sve. Han gjorde det mandag ettermiddag klart overfor Sunnmørsposten at det er uaktuelt med tredjeplass.

– Jeg føler at det nå er min tur og har varslet nominasjonskomiteen om at jeg ønsker en sikker plass på lista, sier Sve, som i utgangspunktet trakk seg i første runde fordi Nesvik ønsket gjenvalg.

Oskar Grimstad er i dag innvalgt som den andre av to Frp-representanter i Møre og Romsdal. Han trådte til side da Listhaug ga beskjed om at hun gjerne ville stille til valg i Møre og Romsdal. Nominasjonsmøtet finner først sted 4. februar neste år.

Familien

50-åringen er inne i sin femte periode på Stortinget og har hatt politiske verv i Frp siden midten av 1980-tallet. Han er tydelig på at familien har betalt en pris for hans karrierevalg.

– At jeg fra og med neste høst vil få mer tid med familien har absolutt noe med denne beslutningen å gjøre, sier Nesvik, som er far til to gutter på 14 og 17 år.

Muligheten til å skaffe seg en karriere utenfor politikken er en annen grunn.

– Etter neste periode ville jeg ha vært 56 år gammel. Jeg tror sjansene for en annen karriere er bedre nå, sier Nesvik, som likevel ikke vil utelukke en statsrådspost dersom det skulle bli aktuelt.

– Men jeg er ikke beredt til å binde meg for enda en periode på Stortinget, sier han.

Motivert

Nesvik fortsetter som parlamentarisk leder i Frp og sier han er «megamotivert» for året som ligger foran ham.

– Det høres kanskje rart ut, men jeg gleder meg til budsjettforhandlingene – til sene kvelder og netter på Stortinget, sier Frp-toppen, som sier han er «overbevist» om at regjeringen blir sittende perioden ut.

– Vi har hatt like tøffe utgangspunkt før, sier han.

Harald Tom Nesvik:

* Født 4. mai 1966 i Ålesund.

* Politiker fra Fremskrittspartiet. Har vært innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal siden 1997. Medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.

* Parlamentarisk leder siden 2013.

* Varslet mandag at han ikke tar gjenvalg til neste stortingsperiode.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært