Venstre vil ikke støtte lov mot å kaste mat

Venstres Pål Farstad sier partiet er skeptisk til et forbud mot å kaste mat i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Venstres Pål Farstad sier partiet er skeptisk til et forbud mot å kaste mat i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venstre vil gå imot en lov som forbyr dagligvarebransjen å kaste mat. Dermed vil det varslede lovforslaget neppe få flertall. Forslagsstiller KrF er skuffet over avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pål Farstad i Venstre er medlem i næringskomiteen på Stortinget. Han sier til NRK at partiet ikke vil støtte en lov som forbyr kasting av mat. Lignende forbud er innført blant annet i Frankrike, hvor butikker og restauranter ikke lenger får kaste matavfall.

– Det vil øke byråkratiet og føre til at man må ha kontrollordninger som man per i dag ikke helt ser konsekvensen av, sier Farstad.

– Skuffet

Kristelig Folkeparti har vært pådriver for en slik lov, men når Venstre sier nei og dermed vil støtte regjeringspartiene som også er skeptiske til et lovforbud, vil forslaget neppe få flertall i Stortinget.

– Jeg er skuffet over at Venstre ikke ønsker å støtte vårt forslag om utredning av en matkastelov som kan redusere matsvinn og ha en betydelig klimaeffekt, sier forslagsstiller Line Henriette Hjemdal som er næringspolitisk talskvinne i KrF.

Hvert år kastes det 361.000 tonn spiselig mat i Norge, ifølge tall fra 2013. Ifølge Hjemdal utgjør dette klimagassutslipp tilsvarende 375.000 biler.

Ikke nok

– Vi håper at Venstre vil tenke seg om og bli med på utredningen og de andre forslagene våre som blant annet berører forebygging i alle ledd i matkjeden, utvikling av teknologi som kan få ned matsvinnet og fokus på tiltak som kan få til en holdningsendring blant oss forbrukere, fortsetter Hjemdal.

Farstad mener det i stedet for et forbud burde være mulig å satse på en bransjeavtale mot matsvinn, noe som er under planlegging. Dette mener imidlertid KrF eller Framtiden i våre hender (FIVH) ikke er nok.

– Vi tror at frivillige ordninger og en lov må utfylle hverandre. Vi er sikre på at frivillige kan gå lenger enn en lov vil gjøre, men loven kan definere et helt nødvendig minstekrav som skal gjelde for alle, sier Arild Hermstad i FIVH.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært