Meny

Venstre avviser ultimatum om diesel og bensin

Venstre-leder Trine Skei Grande velger å ikke forholde seg til absolutte krav fra regjeringen før budsjettforhandlingene starter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grande nekter å forholde seg til det som blir oppfattet som et budsjettultimatum fra regjeringen om prisene på diesel og bensin.

– En statsminister som fremmer ultimatum før statsbudsjettet er lagt fram, tar jeg ikke helt seriøst. Det går ikke an, sier Grande til NTB.

Onsdag tok hun feiden om drivstoffprisene til stortingssalen. Venstre-lederen ville vite hva statsminister Erna Solberg (H) mente da hun fredag slo fast at det ikke ville være ansvarlig å øke veibruksavgiften med mer enn 15 øre for bensin og 35 øre for diesel i ett enkelt budsjett.

Tar tid

Erna Solberg viser til at det tar tid før bedrifter og privatpersoner kan skifte ut bilparken. I trontaledebatten slo hun fast at gradvise endringer derfor er bedre enn brå endringer.

Les også: Frp og Sp i drivstoff-duell

Ifølge Venstre-lederen står ikke dette til troende.

– I sitt første budsjett kuttet denne regjeringen barnetillegget til uføre med titusener av kroner, sa Grande. Hun viste til beregninger som sier at 15 øre dyrere bensin vil koste 196 kroner for bilister som kjører 15.000 kilometer i året.

– Jeg kan ramse opp en rekke endringer som har større følger for folk flest enn 196 kroner i året, sier hun.

Ikke fornøyd

Statsministeren mener avgiftsopplegget som hun la fram på fredag, i seg selv er et betydelig klimatiltak.

– Forslaget sparer utslippene fra 100.000 biler. Det er i dimensjon det samme som effekten av elbilpolitikken så langt, sa Solberg.

Les også: Støttepartiene kan svelge Ernas bensin-ultimatum

Svaret imponerte ikke Trine Skei Grande, som ennå ikke kan si om regjeringen vil kunne regne med budsjettstøtte fra Venstre.

– Vi fremmer ingen absolutte krav, men det skal mye mer til for at vi skal støtte dette budsjettet enn det som har kommet fram til nå, sier hun.

Negativt skatteskifte

I forrige måned inviterte Ap samarbeidspartiene Venstre og KrF til avgiftsforlik.

– De kan bare komme til oss, sa Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Lien Aasland til NTB. Men Aasland vil ikke si hva Ap kan tilby rent konkret, selv om regjeringens ønskede nivå nå er kjent.

– Vi må se helheten i budsjettet først. Detaljene kommer i vårt alternative budsjett, sier han.

Les også: Bensin skulle egentlig kostet 24 kroner

Trine Skei Grande trekker på smilebåndet, og sier at Ap må komme med sterkere signaler enn som så for å få Venstre til å skifte side. I årets alternative budsjett legger Ap i sum 3 øre på bensinprisen og 28 øre på dieselprisen.

– I regjering hadde de dessuten et negativt grønt skatteskifte i mange år, sier Grande og viser til biodieselavgiften som i 2013 var 1,87 kroner per liter og som ble fjernet i 2015.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært