Hanne Nabintu Herland i strid om Nobelpris-kandidat White Helmets:Hudfletter «gigantisk PR-kampanje» for White Helmets

SKREKKSLAGEN: – Jeg er skrekkslagen av å se graden av amerikansk propaganda i vestlig presse. Angrepet på oss som er skeptiske til White Helmets, inngår i den amerikansk propagandaen, sier Hanne Nabintu Herland.
SKREKKSLAGEN: – Jeg er skrekkslagen av å se graden av amerikansk propaganda i vestlig presse. Angrepet på oss som er skeptiske til White Helmets, inngår i den amerikansk propagandaen, sier Hanne Nabintu Herland. Foto: Paul Bernard

– Med organisasjonen White Helmets i spissen, som står tett på al-Qaida i Syria og finansieres fra Vesten, foregår det nå en gigantisk PR kampanje så preget av USAs krigspropaganda, at jeg ikke har sett maken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier forfatter, debattant og religionshistoriker Hanne Nabintu Herland til ABC Nyheter.

Hun befinner seg i Midt-Østen og skriver en kritisk bok om konfliktene i regionen og Vestens rolle i dem. En bok som ifølge Herland selv vil avsløre en rekke elementer ved nettopp White Helmets som vil sjokkere mange.

På sin facebookside går hun knallhardt ut mot hjelpearbeiderne med de hvite hjelmene, som redder folk fra bombeherjede ruiner i Syria, organisasjonen White Helmets (Hvite hjelmer).

White Helmet regnes som en av favorittene til å få Nobels fredspris fredag.

Les også: Med hvite hjelmer - mot krigens grusomheter

– Opererer med jihadistene

– Hva har du imot White Helmets?

– Jeg har fulgt med på organisasjonen White Helmets, som plutselig kom på banen. De finansieres av USAID [USAs «Norad», journ. anm.], med tette kontakter til en rekke vestlige organisasjoner.

– Vi vet de kun opererer i jihadist-kontrollerte områder med Jabat al Nusra som er al-Qaidas Syria-divisjon, med militære strukturer finansiert av Saudi Arabia og Qatar, land som er blant verdens minst demokratiske, svarer Herland.

– Vi har ikke lært. Det er et paradoks at den ledende militære guvernøren i Libya som NATO hjalp til makten, ble ISIS-leder i 2015, legger hun til.

Les også: Med hvite hjelmer – mot krigens grusomheter

Skrekkslagen over propaganda i Dagbladet

I Dagbladet advarer norske eksperter fra motsatt kant:

De mener at White Helmets er så nøytrale som det er mulig å være i en krig, og utsettes for en global svertekampanje.

– Føler du deg rammet av Dagbladets kritikk av dem som driver en «svertekampanje mot Nobel-favoritt»?

– Det vi bør føle oss rammet av nå, er en angst over at vi benyttes i en pro-al-Qaida-propaganda i en krigshissing som lett kan føre oss til en tredje verdenskrig, svarer Herland.

– Nå bomber amerikanerne omtrent 50 meter unna de russiske flyene - for å støtte jihadister. Burde det ikke ringe en bjelle når vi vet at Nusra-fronten er Al Qaida? spør hun.

– Jeg er skrekkslagen av å se graden av amerikansk propaganda i vestlig presse – og til og med Dagbladet! Angrepet på oss som er skeptiske til White Helmets, inngår i den propagandaen, sier Hanne Nabintu Herland.

En av dem som i Dagbladet går god for White Helmets, er direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

– Jeg har sjekket dette grundig med folk som kjenner dem fra felt. Så sikker som jeg kan være på at de er «bona fide». Men, ja, de mottar penger fra flere kilder, og har helt sikkert kontakt med alle grupper, skriver han i en epost til ABC Nyheter.

Les også: USA bryter Syria-forhandlingene med Russland

– Ikke prototyp på idealist

På sin facebookside henviser Herland også til blogger og forfatter Pål Steigan, som i en kritisk artikkel om White Helmets legger ut mye kildemateriale.

– White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Olive Group er nå fusjonert med Academi (tidligere Blackwater) og er blitt til Constellis Group, skriver Steigan og legger til:

Le Mesurier skal ha militær spesialerfaring fra diverse NATO-operasjoner som Bosnia, Kosovo, Irak og Libanon. Og han har bakgrunn fra det britiske militærakademiet Sandhurst.

«Altså ikke din vanlige prototyp på en anti-imperialistisk aktivist.», bemerket Steigan.

Les også: Danmark ønsket formelt samarbeid med leiesoldater

– Vi skulle holdt oss i Europa

Hanne Nabintu Herland mener spørsmålet om vestlig innblanding i Midt-Østen angår Europa på det sterkeste.

Hun oppsummerer at veldig mange av våre muslimske innbyggere med rette er sinte på at Vesten er så engasjert i kriger i Midt-Østen.

– Vi hadde også sluppet mye terrorisme hvis vi overlot Midt-Østens konflikter til dem som bor i de landene. Så kunne vi håndtert Europas problemer, mener Heland, som ikke ønsker å opplyse om hvilket land hun oppholder seg i.

Les også: Kerry skal ha vært for militær makt i Syria