Stemmer/Nyheter:

Ledigheten kunne vært lavere

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Våre fremste økonomer mener det kan bli 170 000 arbeidsledige, ny etterkrigsrekord. Samtidig sier regjeringen de er på rett kurs, at krisen overdrives, og at vi bør vente og se.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Dag Terje Andersen
Arbeidspolitisk talsperson (Ap)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hadde Arbeiderpartiet hatt regjering ville vi reagert for lenge siden og færre hadde blitt gående arbeidsledige.

139 000 mennesker står i ledighetskøen. Nivået er høyt, og har vært det lenge. I denne situasjonen burde landets statsminister tatt ansvar for at regjeringen som helhet, og hver enkelt statsråd i særdeleshet, fant tiltak som møter situasjonen. Men i stedet for å ta grep, har dagens regjering reagert seint og kun etter stort press kommet med halvhjertede tiltak.

Det skjer mye i skyggen av ledighetskøen. Også andelen som er i jobb, sysselsettingsgraden, er svekket. Det betyr at det er færre av oss som drar på jobb om morgenen.

At folk jobber er det som bærer velferdsstatens utgifter. Det er ikke oljepengene, men flest mulig i arbeid som er vår viktigste ressurs.

Når også dette tallet går ned, måned for måned, må varselklokkene ringe. Men enn så lenge tyder det meste på at statsministerens budskap om at de skal «følge situasjonen nøye» har satt seg fast som et ekko i regjeringskorridorene.

Vår lærdom gjennom ulike kriser er at ledighet i en eller flere sektorer eller landsdeler har en tendens til å smitte dersom man ikke umiddelbart setter inn tiltak. Derfor advarte vi Statsministeren allerede i 2014 i Stortinget om at situasjonen på arbeidsmarkedet var under press. Det var klare tegn til at ledigheten ville stige. Statsministerens svar den gangen var at regjeringen ville «følge situasjonen nøye». Det sier de fortsatt.

Regjeringen viktigste politiske grep har vært skattekutt. Men når de blir utfordret på å dokumentere effekten på arbeidsledigheten ved skattekuttene, blir spørsmålet fort pratet bort.

For selv etter tre år i regjering kan de ikke dokumentere denne påståtte effekten.

Når jeg våger den påstand at ledigheten ville vært lavere om Arbeiderpartiet hadde ledet regjeringen, er det fordi vi har vist gjennom lang tid at vi ville hatt en mer aktiv politikk mot ledighet. Utfordringene og krisen hadde vært den samme. Men tiltakene våre hadde vært rettet mot å møte den økende arbeidsledigheten. Vi ville vært raskere på, dosert kraftigere, og prioritert det som faktisk fungerer.

Vi ville vedtatt tiltakspakke for Vestlandet og tiltak mot ungomdsledighet lenge før dagens regjering gjorde det. Vi ville endret permitteringsregler og satt inn tiltak overfor næringene som sliter. Dermed kunne vi gitt bedriftene mulighet til å holde på kompetansen de trenger for å kunne konkurrere om nye oppdrag. Våre pakker og tiltak ville vært større og mer effektive enn det som etter langt om lenge kom fra regjeringen. Vi ville prioritert det som faktisk fungerer, fremfor skattekutt som har en helt marginal effekt.

Vi vet hvor viktig det er å reagere raskt og kontant mot økende ledighet. Arbeid til alle kan ikke bare være et slagord. Det må være vårt viktigste mål.

Både fordi det er viktig for den enkelte som trenger jobb, men også fordi lav arbeidsledighet og høy sysselsetting er det som bærer fellesskapets utgifter. Det er kun slik vi sammen kan betale for en bedre skole, styrke sykehusene eller investere i infrastruktur.

Les også:

Solberg mener Ap tar feil om ledighetstall

Ap: Regjeringen undervurderer økt ledighet

Solberg-spark til Ap før budsjettinnspurt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus