Georg Apenes er død

Tidligere stortingsrepresentant, direktør i Datatilsynet og jurist Georg Apenes er død, 76 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått opplyst fra Østfold Høyre at Apenes døde søndag.

Han var valgt inn på Stortinget for Høyre i tre perioder mellom 1977 og 1989. Der satt han i blant annet utenrikskomiteen og justiskomiteen.

Da han sluttet som stortingsrepresentant, tok han over som direktør i Datatilsynet etter Helge Seip, som var tilsynets første direktør. Apenes ble en markant leder fram til han gikk av med pensjon i 2010.

Apenes deltok ofte og gjerne i samfunnsdebatten, ikke minst om problemstillinger knyttet til informasjonsteknologi, særlig personvernet.

Personvern

Både i debatter og karakteristikker var Apenes kjent for å være frisk i ordbruken. Apenes var sterkt imot datalagringsdirektivet, som han kalte for «totalitært svermeri».

Datadirektøren mente det var liten vilje i Norge til å styrke personvernet, og han var særlig bekymret for universitets- og høyskolemiljøene.

Som pensjonist ble han styreleder i organisasjonen Digitalt Personvern, hvor han fortsatte arbeidet mot direktivet.

– Georg Apenes har hatt veldig stor betydning for personvernet i Norge. Det var han som i praksis etablerte personvernet som et stort nasjonalt anliggende her i landet, og med sine prinsipielle holdninger og retoriske kraft, var han høyt respektert i alle miljøer, sier Bjørn Erik Thon, Apenes' etterfølger i Datatilsynet, til Dagbladet.

Skribent og ridder

Georg Apenes arbeidet i mange år for å få oppklart saken om drapet på moren, Inger Johanne Apenes. Hun ble drept i 1978, og feil mann ble dømt i saken. Til slutt kom en tilståelse fra mannen som sto bak drapet.

Apenes var utdannet jurist og jobbet som journalist i Fredriksstad Blad på 1970-tallet, og han fortsatte å skrive. Det kom en rekke bøker og artikler fra hans hånd, og han var fast kommentator i flere aviser.

I 2010 ble Apenes utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Apenes var gift med Ingrid I. Willoch, høyrepolitiker og tidligere varaordfører i Fredrikstad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden