Utviklingshemmede skal sikres jobb, bolig og omsorg

Rettighetsutvalget slår fast at personer med utviklingshemming fortsatt diskrimineres bredt og foreslår åtte løft for å bedre situasjonen. Blant annet skal alle sikres utdanning, jobb og bolig. Her barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Arkivfoto.
Rettighetsutvalget slår fast at personer med utviklingshemming fortsatt diskrimineres bredt og foreslår åtte løft for å bedre situasjonen. Blant annet skal alle sikres utdanning, jobb og bolig. Her barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Arkivfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettighetsutvalget slår fast at personer med utviklingshemming fortsatt diskrimineres bredt og foreslår åtte løft for å bedre situasjonen. Blant annet skal alle sikres utdanning, jobb og bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget ble nedsatt for nøyaktig to år siden og leverte mandag sine forslag til barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

– Utviklingshemmede har ikke reell frihet til å bestemme hvor og hvordan de vil oppholde seg og bo. De lever og bor på en måte som medfører økt risiko for å bli utsatt for vold og misbruk, heter det blant annet i utredningen fra utvalget.

Horne sier mye er blitt bedre på dette området i løpet av de siste 20 årene, men at det finnes «utfordringer» når det gjelder selvbestemmelse, rettssikkerhet, opplæring, arbeidsdeltakelse og helse og omsorg.

Utvalget har blitt ledet av Osmund Kaldheim, rådmann i Drammen kommune, og har i alt ni medlemmer. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Utvalget har blitt ledet av Osmund Kaldheim, rådmann i Drammen kommune, og har i alt ni medlemmer. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

– Mennesker med utviklingshemming skal oppleve at rettighetene deres blir ivaretatt. Dette gjelder også barn. Derfor er det viktig at barneperspektivet er gjennomgående i utredningen, sier statsråden.

Utvalget har blitt ledet av Osmund Kaldheim, rådmann i Drammen kommune, og har i alt ni medlemmer. Utredningen skal nå sendes på høring.