Asyltørke hindrer borgerlige milliardkutt

Statsminister Erna Solberg sier forslaget til statsbudsjett inneholder noen nyheter hun gleder seg til å legge fram torsdag.
Statsminister Erna Solberg sier forslaget til statsbudsjett inneholder noen nyheter hun gleder seg til å legge fram torsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) var forberedt på å innlede valgåret med tidenes kuttbudsjett. Så tørket asylstrømmen helt inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det så veldig vanskelig ut i vår. Utgangspunktet var at vi måtte kutte ganske kraftig. Det var snakk om milliarder. Det hadde vært det desidert mest krevende budsjettet i Norge på veldig mange år, sier Solberg til NTB.

Den dramatiske nedgangen i antallet asylsøkere gir regjeringen et større handlingsrom, men det er fortsatt et krevende budsjett, sier Solberg og legger til at det ikke blir noe festbudsjett regjeringen legger fram torsdag.

– De som tror det er mange penger å svinge seg med, tar feil. For egentlig sto vi foran et betydelig kutt-budsjett. Det er heller snakk om at vi nå unngår kutt som vi ellers måtte ha gjennomført.

Milliarder

Hvis asyltilstrømningen fortsetter på dagens nivå, vil det bare komme rundt 3.500 asylsøkere til Norge i år. Det er en tidel av fjorårets antall.

Basert på Utlendingsdirektoratets (UDI) tall for hva det koster å ha en asylsøker boende på mottak i ett år, kan denne ene utgiften med dagens tilstrømming alene bli 5,6 milliarder kroner lavere neste år enn i år, viser beregninger som NTB gjorde i august.

Selv en tilstrømming i år på 10.000, som UDI anslår, vil føre til at staten får 4,3 milliarder mindre i mottaksutgifter neste år enn i år. Og mens fjorårets asyltilstrømming binder opp omkring 13 milliarder over de neste fem årene kroner i tilskudd, vil årets ankomster bare utløse 1,6 milliarder.

Les også: Regjeringen gir 50 millioner kroner til Fornebubanen

Budsjettlekkasje: Politiet får 300 millioner kroner

Nye budsjettforhandlinger førte ikke til enighetHarde tak

Fredag presenterte statsministeren regjeringens opplegg for det grønne skatteskiftet sammen med finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Tilbakemeldingen var hissig fra Venstre og avmålt fra KrF.

Det mange oppfattet som et klart og tydelig ultimatum fra regjeringspartiene i spørsmålet om prisøkningen på diesel og bensin, kan gjøre slutt på det borgerlige samarbeidet.

– Vi strakte oss langt i fjor for å få til en avtale med alle fire partier. Men samtidig vil det alltid gå en grense for hvor langt en regjering kan strekke seg, sier Solberg.

Ledighet

Statsministeren holder kortene tett til brystet når det gjelder oljepengebruk og andre hovedtall i budsjettforslaget som kommer på torsdag.

– Men det er noen områder som gir seg selv, som vekst i kommuneøkonomien. I tillegg kommer det tiltak i budsjettet knyttet til arbeidsledigheten på Sør- og Vestlandet, sier Solberg og legger til at det hele nok blir ganske gjenkjennelig for velgerne.

– Vi har fulgt hovedtrekkene fra tidligere budsjetter. Vi er opptatt av aktivitet og omstilling og vil satse videre på samferdsel. Så er det jo nyheter i dette budsjettet som jeg gleder meg til å legge fram, sier hun.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy