Meny

Historisk dag i volds- og borgerkrigsherjede Colombia:

Søndag er dommens dag for krig eller fred i Colombia

HISTORISK HÅNDTRYKK: Colombias president Juan Manuel Santos (til venstre) og leder av geriljabevegelsen FARC, Timoleon «Timosjenko» etter at de undertegnet fredsavtalen seg i mellom i Cartagena 26. september. Utenriksminister Børge Brende var blant de tilstedeværende. Foto: Luis Acosta / AFP/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 52 års borgerkrig går colombianerne i dag til stemmeurnene for å si ja eller nei til fredsavtalen mellom presidenten og geriljagruppa FARC. Utfallet er ikke gitt, ifølge Flyktningehjelpens ekspert.

Fakta om fredsavtalen

* Den venstreorienterte geriljabevegelsen Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) har kjempet mot myndighetene i Colombia siden 1964.

* Siden november 2012 har FARC og Colombias regjering ført fredsforhandlinger i Havanna med Norge og Cuba som tilretteleggere.

* 24. august kunngjorde partene at de er enige om en fredsavtale, som skal signeres i 26. september. Avtalen skal legges ut for folkeavstemning 2. oktober.

* Myndighetene forplikter seg til å gjennomføre en jordreform, legge om sin strategi mot narkotikaproduksjon og øke innsatsen i deler av landet som lenge har vært overlatt til seg selv. Ofre for konflikten skal få kompensasjon.

* Motstandere av avtalen kritiserer president Juan Manuel Santos for ettergivenhet på flere punkter: Medlemmer av geriljaen som tilstår forbrytelser, skal få slippe fengsel og i stedet dømmes til opptil åtte års samfunnstjeneste. Ledende FARC-medlemmer vil få plass i nasjonalforsamlingen. FARC vil være sikret fem plasser i underhuset og fem i senatet i to valgperioder, fram til 2026.

* Etter at avtalen er undertegnet skal geriljaen trekke seg tilbake til 31 soner spredd ut over landet. Etter 90 dager skal de begynne å levere inn sine våpen til fredsobservatører fra FN. (©NTB)

– En blodig og grusom konflikt som har kostet minst 260.000 mennesker livet, fordrevet 6,8 millioner mennesker internt og gitt minst 370.000 flyktninger i nabolandene. 45.000 er forsvunnet og mange har blitt skadet av miner.

Flyktningehjelpens Colombia-veteran Richard Skretteberg beskriver et land som har vært gjennomsyret av vold og drap lenge før konflikten med FARC-geriljaen startet for 52 år siden.

Han har med jevne mellomrom besøkt landet siden 1988 og var utstasjonert der av Flyktningehjelpen fra 2003 til 2005.

Nå har det utrolige skjedd at Colombia har fått en president som heller tyr til forsoning enn dødsskvadroner, og en geriljaleder som har fått sine folk med på en fredsavtale.

Norge har bistått med forhandlingene som har foregått på Cuba.

Les også: Brende: – Et sterkt og historisk øyeblikk

Ja til fred ingen selvfølge

Som mange andre ser Skretteberg med spenning mot folkeavstemningen søndag - for eller imot fredsavtalen som det endelig lykkes å få til mellom president Juan Manuel Santos og FARCs leder Timoleón «Timosjenko» Jiménez.

Man skulle tro at alle begeistret ville si ja til fred. Men så enkelt er det ikke:

– Flertallet er ikke gitt. Det har hele tida vært sterke krefter som motarbeider fredsprosessen av ulike årsaker, sier Richard Skretteberg og oppsummerer:

  • Det ekstreme høyre er imot. Kretsen rundt foregående president Álvaro Uribe leder an. Han har advart mot at Colombia blir et nytt Cuba.
  • Andre i eliten frykter på sikt for radikale jordreformer. Ifølge USAa «Norad», USAID, eies 62 prosent av den beste jorda av 0,4 prosent av befolkningen.
  • Noen få innen FARC er imot.
  • De som har vært sterkest involvert i narkohandelen, er sterkt imot fredsprosessen.
  • En annen og mindre geriljabevegelse, ELN, har ikke undertegnet en fredsavtale.

Colombianerne forbereder seg til valgdagen søndag. Se video under:

Les også: Geriljagruppe legger ned våpnene under folkeavstemning

52 mislykkede år

FRA VOLD TIL FRED: Flyktningehjelpens Richard Skretteberg håper det beste foran søndagens folkeavstemning i Colombia. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det er også en del vanlige folk som er skeptiske, blant annet fordi strafferammen for de grove forbrytelsene som er begått, er for lav ifølge fredsavtalen.

Men, som de fleste meningsmålingene tyder på, tror også Skretteberg det blir et ja.

– Man ser at 52 år med mislykket krig ikke har ført noe sted hen, sier han, og oppsummerer historien slik han har observert den:

Fra 1964 og i 30 år pågikk konflikten i Colombia nesten uten internasjonal oppmerksomhet. Først på slutten av 90-tallet kom tunge FN-organisasjoner inn.

Den norske Flyktningehjelpen kom før dem, – i 1991.

– Flyktningehjelpen satte i gang humanitær assistanse til mennesker drevet på flukt. Den colombianske staten ante da ingenting om de internt fordrevne, sier Skretteberg.

Fra 1998 til 2002 pågikk nye fredsforhandlinger president Andrés Pastrana og FARC.

– FARC fikk et område på størrelse Sveits som de administrerte, med garantier om ikke å bli angrepet mens forhandlinger pågikk. FARC utnyttet dette ved å bygge seg opp militært. Det endte med brudd i forhandlingene, foreller Skretteberg.

Les også: Nå starter fredsarbeidet på bakken i Colombia

Vold, vold, vold, vold

Richard Skretteberg oppsummerer at Colombia i mange år har vært herjet av fire voldsnivåer:

En brutal stat, politisk motvold, kriminell vold og den strukturelle volden i det colombianske samfunnet.

Paramilitære grupper oppsto og samarbeidet med narkotikakartellene, men ble også uformelt bruk av militære og politiet for å eliminere folk man ikke likte.

– Men hele tida var politisk motiverte drap høyere enn narkomotiverte drap. Narkotrafikken kompliserte situasjonen, men skjøv også de reelle problemene i bakgrunnen, sier Skretteberg.

Den største opposisjonsgruppa, FARC-geriljaen, prøvde en annen vei midt på 80-tallet. De dannet partiet Union Patriotica. De fikk erfare at bare krig nyttet.

– I løpet av tre-fire år hadde 3000 av deres medlemmer, inkludert to presidentkandidater, blitt drept. I stor grad ble drapene gjennomført av paramilitære grupper, sier Skretteberg, som i ettertid har lest interne rapporter om hendelsene hos USAs utenriksdepartement.

– Selv de ragerte. Militære omringet landsbyer, slapp inn paramilitære grupper med våpen, slapp dem ut igjen og trakk seg bort.

Les også: EU suspenderer FARC fra terrorlista

Uribe kriget da, mot fred nå

Høsten 2002 tok president Uribe makten og gikk til en voldsom militær opptrapping, med massiv amerikansk støtte.

– USAs «Plan Colombia» var angivelig innrettet mot narkotrafikken, men ble brukt i kampen mot geriljaen. Lite gikk til humanitære formål, ifølge Skretteberg.

Uribe bedret sikkerheten i byene, men det hadde enorme humanitære konsekvenser.

– FARC innså etter hvert at en militær seier var umulig. Det samme spørsmålet begynte noen etter hvert også å stille til regjeringen. Men Uribe holdt fast på kampen mot «terroristene».

Så stilte dagens president Santos opp og vant valget i 2010. Det viste seg raskt at han hadde andre planer.

«Jeg har nøkkelen til fred i min lomme», sa Santos.

– Den nøkkelen har Santos vist at han var i stand til å bruke. Raskt merket man en helt annen tone, sier Skretteberg.

Santos nerkjente at det pågikk en væpnet konflikt, ikke bare en kamp mot terror. I 2011 fikk han vedtatt ofrenes lov. Alle som var fordrevet, skulle få jorda tilbake. Presidenten viste han var innstilt på dialog og var interessert i ofrenes situasjon.

Den norske Flyktningehjelpen har hele tiden vært til stede og har nå 15 feltkontorer i Colombia og nabolandene som gir assistanse til de fordrevne.

Siden 2005 har organisasjonen skaffet 70 millioner dollar i hjelp til 500.000 ofre for konfliktene i Colombia.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria05:50NorgeDette skjer i dag
Populært