Åpen for alle - alltid

Samisktalende får snakke lenger på Sametinget

Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sametinget har innført en prøveordning der de som holder innlegg på samisk, får lengre taletid enn dem som velger norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med ordningen er å få flere til å velge samisk når de taler på tinget, skriver NRK. I plenumssamlingen denne uken har innlegg holdt på samisk vært på inntil 20 minutter, mens grensen er 15 minutter om innlegget holdes på norsk.

Begrunnelsen da prøveordningen ble vedtatt i juni, var at «mange samisktalende representanter bruker lengre tid til å ytre seg på samisk fra talerstolen. Utvidet taletid er et godt virkemiddel for å motivere disse til å velge samisk».

– Og ordningen viser seg å fungere etter hensikten. Representantene snakker mer samisk, sier sametingsrepresentant Sandra Márjá West.

Likevel er det ikke alle som lar seg begeistre. To sametingsrepresentanter fra Frp mener ordningen diskriminerer norsktalende.

– Det er helt uakseptabelt! Alle representantene er valgt inn på Sametinget med forutsetning om å ha like demokratiske rettigheter, sier Arthur Tørfoss og Geir Are Winther til Altaposten. Winther mener den utvidede taletiden gjør at kvantitet blir viktigere enn kvaliteten på innleggene som holdes på samisk.

Arbeiderpartiets nåværende nestleder Helga Pedersen ønsker å stille som kandidat til vervet som sametingspresident neste år. Hun kan ikke samisk.

Les: Helga Pedersen vil bli sametingspresident