Venstre: – Regjeringen følger ikke opp avtalene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen er ikke nærheten av å følge opp budsjettavtalen med Venstre og KrF om drivstoffavgifter, sier partiets finanspolitiske talsperson Terje Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en skuffet Breivik som møtte pressen etter at statsminister Erna Solberg (H) presenterte forslaget til et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017.

– Dette er på ingen måte et grønt skatteskifte og vil neppe bidra til å få klimautslippene ned, sier Breivik til NTB.

– Jeg er litt usikker på om regjeringen har skjønt alvoret. Menneskeskapte klimaendringer er den største samfunnsutfordringen som vi står overfor, sier Breivik, som legger til at nettopp derfor må 2017-budsjettet legge til rette for betydelig reduksjon i klimautslippene.

Avviser ikke støtte

Ifølge Breivik er det regjeringen har lagt fram, identisk med det siste tilbudet som Venstre og KrF sa nei til tidligere denne måneden.

– Dette er så langt som Høyre og Frp kan gå i dette budsjettet, sa Solberg på en felles pressekonferanse med finansminister Siv Jensen (Frp) fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men samtidig vil ikke Venstre-nestlederen avvise at Venstre likevel kan komme til å støtte budsjettet og de foreslåtte drivstoffavgiftene.

– Venstre har tenkt å gå inn i forhandlingene før vi tar en endelig konklusjon. Vi må se helheten. Å øke diesel- og bensinavgiftene er ikke noe mål i seg selv. Vi har som mål og ambisjon og tro at vi får et budsjett som bidrar til å løse klimakrisen, sier han.

– Men dersom det statsministeren sier, er et ultimatum, har vi et stort problem, understreker han.

Les også: – Nå må Venstre og KrF felle regjeringen

– Erna må forhandle eller gå

Unge Venstre skriver på Twitter at regjeringen har levert et uansvarlig forslag.

– Erna må forhandle eller gå av, krever de.

Regjeringen har foreslått et avgiftsopplegg som innebærer 15 øre i økt bensinavgift, 35 øre i økt dieselavgift og 20 øre i økt mineraloljeavgift.

Samtidig vil de redusere årsavgiften, kutte enkelte bompengesatser og øke pendlerfradraget.