Stoltenberg presset på for å få inn Hadia Tajik

Hadia Tajik (til høyre) var tidenes yngste da hun ble kulturminister på Aps regjeringslag i 2012. I et av de andre byttene Jens Stoltenberg gjorde, ble Jonas Gahr Støre (bak) flyttet fra Utenriksdepartementet for å få mer erfaring på hjemmebane som helseminister.
Hadia Tajik (til høyre) var tidenes yngste da hun ble kulturminister på Aps regjeringslag i 2012. I et av de andre byttene Jens Stoltenberg gjorde, ble Jonas Gahr Støre (bak) flyttet fra Utenriksdepartementet for å få mer erfaring på hjemmebane som helseminister. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-nestleder Hadia Tajik hadde neppe fått sikker plass på stortingsvalglista for Oslo ved valget i 2009 uten at Jens Stoltenberg hadde presset på, skriver den tidligere Ap-lederen i boka «Min historie».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I boka skriver Stoltenberg om hvilke vurderinger han gjorde da Tajik kom inn i regjeringen som tidenes yngste statsråd, da hun ble utnevnt til kulturminister høsten 2012. Under et møte i statsministerboligen var Tajik «uforberedt og nølende», men «til slutt sa hun ja».

Avslørt

Tajik ble den eneste nye på Ap-laget i den rødgrønne regjeringen, i et kabalskifte der mange fikk nye poster, men hvor bare Hanne Bjurstrøm måtte ut. «Hun var skuffet, men forsto», skriver Stoltenberg.

At han lenge hadde vært imponert over Tajik, er åpenbart. Stoltenberg forteller om hvordan hun avslørte statsministeren under det aller første gruppemøtet etter at hun ble valgt inn i 2009:

I den ny regjeringsplattformen het det at regjeringen ville innføre et generelt krav om fire års arbeid eller utdanning som vilkår for familieetablering. Dette var ikke en del av Aps program, og heller ikke SV eller Sp ville ha kjempet det gjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Helt utilbørlig

«Hun skjønte det var mitt verk. Det Hadia gjorde, var egentlig helt utilbørlig. Hun var rykende fersk stortingsrepresentant, av de yngste og minst erfarne. Nå lekset hun opp for statsministeren», skriver Stoltenberg.

Han legger til at han personlig hadde engasjert seg for å få sin tidligere rådgiver inn på Stortinget:

«Rogalendingen hadde fått sikker plass på oslolista uten å ha noen bakgrunn fra Oslo Arbeiderparti. Hun hadde neppe blitt nominert uten at jeg gjorde mer enn det som egentlig passer seg for en partileder», skriver han.

Les også: Stoltenberg vurderte å stille som statsministerkandidat i 2017

Irritert og imponert

Og Tajik hadde rett. Formuleringen hadde Stoltenberg personlig sørget for å få inn, selv om Ap-landsmøtet ikke hadde gått inn for det.

«Jeg var irritert. Og imponert. Jeg skjønte at når hun kunne ta meg slik, kunne hun også gjøre det samme med politiske motstandere som ikke hadde gjort hjemmeleksen sin», skriver Stoltenberg.

SE VIDEO: Stoltenberg hos Skavlan: – Jeg gjorde noe man egentlig ikke skal gjøre: