KrF på vippen på ny måling

Knut Arild Hareide og KrF kan havne på vippen, dersom resultatet fra Vårt Lands septembermåling holder seg. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Knut Arild Hareide og KrF kan havne på vippen, dersom resultatet fra Vårt Lands septembermåling holder seg. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF havner på vippen mellom en borgerlig og en sosialistisk blokk på Vårt Lands partibarometer for september. Venstre og SV er under sperregrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 4,3 prosent – en tilbakegang på 0,6 – noe som ville gitt 8 mandater på Stortinget.

Målingen, som er gjennomført av Norstat for Vårt Land , gir Høyre, Frp og Venstre til sammen 78 mandater, mens Ap, Sp, SV, Rødt og MDG sanker totalt 83 mandater. I et slikt Storting kan KrF bli tungen på vektskålen.

Fire partier får ett eller to mandater, Venstre, MDG, Rødt og SV.

Høyre går fram halvannet prosentpoeng til 26,3 prosent, mens Frp faller 2,8 til 13,7. Venstre faller 1,1 og havner under sperregrensen med en oppslutning på 3,4 prosent.

Arbeiderpartiet går fram 0,3 til 34,6 prosent og er fortsatt suverent størst, mens deres tidligere rødgrønne partner Sp står stille på 6,7 prosent. SV går tilbake 1,3 og er også godt under sperregrensen med 2,8 prosent. Også Miljøpartiet de Grønne er under grensen med 3,5 prosent (+1,9). Det samme er Rødt, som ligger på 2 prosent (+0,5).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det spesielle nå er at så mange av partiene ligger rundt 4 prosent. Vi så lignende tendenser i 2013, men i et lengre historisk perspektiv er det nytt at de små sliter, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo om målingen. Han sier det vil være dramatisk dersom tendensen holder seg, og at antall partier på Stortinget kan bli drastisk redusert.