Digital radio overtar for FM fra 2017:Tvil og uenighet - men stø kurs for DAB i Stortinget

BAKOM LURER NRK: NRK har vært blant pådriverne for å bytte ut FM-nettet med digital DAB-radio. NRK-direktør Øyvind Vasaasen ivret for DAB allerede her, i 2005.
BAKOM LURER NRK: NRK har vært blant pådriverne for å bytte ut FM-nettet med digital DAB-radio. NRK-direktør Øyvind Vasaasen ivret for DAB allerede her, i 2005. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått tydelige forsikringer om at det er riktig og nødvendig å gå over til DAB, sier Arild Grande (Ap). Ib Thomsen (Frp) mener mektige aktører har kastet inn penger og prestisje for å få det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FAKTA OM DAB-radio

* Digital Audio Broadcasting ( DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr ( DAB-radioer).

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.

* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.

* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.

Kilde: NTB

DAB-radio eller FM?

Spørsmålet om DAB, eller digital radiokringkasting, har vært hett i Stortinget siden første gang våre folkevalgte ble introdusert for begrepet. Det skjedde i utredningen «Mangfold i media— Om eierkonsentrasjon i massemedia» i 1995, og utløste følgende kommentar fra kulturpolitikerne:

«Komiteen er kjent med dei perspektiva som opnar seg med digitalisering av lydkringkastinga, og ser at denne teknikken med tida i seg sjølv kan gje store utslag i kringkastingsstrukturen.»

Sjekk når FM-nettet slukker der du bor

Spådommen har holdt stikk. Og et søk på stikkordet «DAB» gir ikke mindre enn 244 treff blant Stortingets dokumenter på nett - idet vi står foran overgangen fra FM til DAB, som starter i 2017.

Omleggingen innebærer at det nasjonale FM-nettet tas ned, mens en del lokale radiostasjoner skal få beholde FM og sine konsesjoner i fem år til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til hva man tidligere trodde, blir Norge alene i Europa om å slukke FM-nettet nå.

Men 41 land har DAB gående parallelt med FM, opplyser kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge AS.

Les også: Tre av fem imot slukking av FM-nettet

Har fått tydelige forsikringer

– Tre store aktører; NRK, P4 og Radio Norge har investert mye penger og prestisje og klart å overbevise politikerne om at dette var framtiden.

Slik forklarer Frps stortingsrepresentant Ib Thomsen i dag overfor ABC Nyheter hvorfor DAB har presset seg fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror de har drevet heftig lobbyisme både mot departementet og det politiske miljøet, legger han til.

Frp har som eneste parti vært imot helt siden Stortingets prinsippvedtak om digitalisering av radiomediene, som kom i 2011.

Nå håper Thomsen på en utsettelse. Det vil ikke Arbeiderpartiet være med på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er tale om en storstilt utbygging som bransjen har tatt ansvar for. Det er viktig for oss at dette håndteres bra, for det har vært tvil underveis. Vi har fått tydelige forsikringer om at dette er riktig og nødvendig, sier Arild Grande (Ap).

– Fra hvem da?

– Både fra Kulturdepartementet og radioaktørene selv.

Les også: Bilekspert forventer DAB-rush hos trege nordmenn

Lokalradioene på pinebenken

Ett av de store usikkerhetsmomentene underveis er hva som skal skje med små lokalradioer med dårlig økonomi land og strand rundt.

Det tok Stortinget grep om gjennom en egen behandling i fjor.

De besluttet å stenge FM-nettet for 23 lokale radiokonsesjoner i byer og sentrale strøk, mens 215 andre får beholde FM-nettet fem år til.

For å lette disse lokalradioenes overgang til DAB ble det vedtatt å legge halvparten av dagens støtteordning for lokalradioer til omleggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De største bekymringene vi har, er framtida for de minste lokalradioene, sier Arild Grande.

Han forteller at Ap i sitt alternative statsbudsjett la inn 3 millioner mer, men fikk ikke flertall for det.

Derimot stemte Ap imot et forslag fra KrF da Stortinget i 2015 behandlet lokalradioenes skjebne, om å vurdere om lokalradioene trenger mer støtte for å klare overgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flest eldre kjøper ny DAB-radio

Lys i tunnelen?

Radioen har også en viktig funksjon i å melde fra om krise og krig, altså beredskap. Her har politikere og andre også spurt om DAB'en er moden for å sikre det over hele landet.

DAB-nettet tilbyr bedre sikkerhet enn FM-nettet, forsikrer NRKs avdelingsdirektør Øyvind Vasaasen i Aftenposten.

I Sverige var hensynet til beredskapen ett av argumentene for at regjeringen i 2015 skrotet planene om innføring av DAB der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er overføringer av DAB-signaler i landets mange tunneler klare?

Det ville stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik fra Ap vite i mars.

– Det installeres nå DAB-kringkasting i alle riksvegtunneler som i dag har FM-kringkasting. Disse vil følgelig ha DAB-kringkasting når FM-nettet slukkes gradvis i løpet av 2017, svarte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Det antas at dette også vil være tilfelle for fylkesvegtunneler med unntak av i Møre og Romsdal, der fylkeskommunen har vedtatt å ikke gjennomføre en slik oppgradering. Det er i dag til sammen 301 tunneler på riks- og fylkesvegnettet som har kringkasting installert, hvorav 16 på fylkesvegnettet i Møre og Romsdal, skrev Ketil Solvik-Olsen i sitt svar.

Artikkelen er korrigert: Vi skrev feilaktig at Norge er eneste land som satser på DAB nå. Digitalradio Norge AS gjør oppmerksom på at mange land har DAB-nett, men ikke har vedtatt å legge ned FM-nettet.

Les også: Snart blir det helt stille i 2,2 millioner norske biler