9-åringens desperate bønn til myndighetene i Charlotte

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal ikke føle oss slik bare fordi vi er svarte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidrap i USA:

* Hittil i år har politiet i USA drept 791 mennesker, 122 var ubevæpnet, viser en database den britiske avisen The Guardian har opprettet.

* I september ble i alt 60 mennesker skutt og drept av politiet, fire var ubevæpnet, ifølge databasen.

* I løpet av én septemberuke er tre afroamerikanere blitt drept av amerikansk politi:

20. september: Den 43 år gamle afroamerikaneren Keith Lamont Scott blir skutt og drept av en politimann i Charlotte i North Carolina. Politiet sier han var bevæpnet, mens familien hevder han bare hadde en bok.

* 16. september: En afroamerikansk mann blir drept av politiet i Tulsa i Oklahoma etter at han fikk motorstopp. Politiet hevder han hadde et våpen.

* 14. september: En 13 år gammel afroamerikansk gutt blir skutt og drept av politi i Columbus i Ohio etter at han dro fram et luftvåpen mens han skulle anholdes.

* USA utarbeider ikke landsdekkende statistikk over politidrap, men ifølge organisasjonen Mapping Police Violence, er minst 214 afroamerikanere drept av amerikansk politi siden nyttår.

* Siden drapet på den svarte 18-åringen Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis, 9. august 2014, har Black Lives Matter-bevegelsen gjennomført en rekke protester mot de mange politidrapene.

* Flere av protestene mot politivold har endt voldelig, og en rekke politifolk er blitt drept. I juli ble til sammen åtte politibetjenter skutt og drept i Dallas og Baton Rouge. Black Lives Matter-bevegelsen har fordømt drapene.

(Kilder: Reuters, BBC, The New York Times, Ritzau)

Modige Zianna Oliphant (9) stilte seg opp foran bystyret i Charlotte mandag og holdt en tårevåt tale om hvordan afroamerikanere «behandles annerledes enn andre».

– Jeg er født og oppvokst i Charlotte, og jeg har aldri følt meg slik som jeg føler meg nå. Jeg kan ikke fordra måten vi blir behandlet på.

Se video øverst i artikkelen.

– Skam at foreldre blir drept

I Charlotte i North Carolina ble det forrige uke innført unntakstilstand og portforbud etter omfattende demonstrasjoner, som ble utløst av at en politimann skjøt og drepte 43 år gamle Keith Lamont Scott.

– Vi er svarte, men vi fortjener ikke å ha det sånn. Vi skal ikke måtte protestere fordi dere behandler oss feil. Vi gjør det fordi vi må og fordi vi har rettigheter, sier niåringen til et lyttende bystyre.

Se også: Her er videoen politiet ikke ville offentliggjøre etter drapet i Charlotte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oliphant klarer så vidt å fortsette, men tilrop fra salen gir jenta mot.

– Det er en skam at våre fedre og mødre blir drept, og at vi aldri får se dem igjen, gråter hun.

– Det er en skam at vi må begrave dem. Vi gråter, og vi skal ikke måtte gråte.

Se også: Kona filmet da Keith Lamont Scott ble drept

– Redd jeg aldri får vokse opp

De sterke ordene til niåringen blir delt hyppig i medier verden over og i sosiale medier. I tillegg til Oliphant tok også ti år gamle Taje Gaddy til orde foran bystyret.

– Hver morgen når jeg våkner er jeg redd for at jeg ikke vil vokse opp til å bli en svart mann. Jeg er her for å protestere for mitt folk, sa han ifølge WBTV.

Talene kommer som en reaksjon på politivolden i USA, spesielt i Charlotte i North Carolina. Hittil i år har politiet i USA drept 791 mennesker , 122 var ubevæpnet, viser en database den britiske avisen The Guardian har opprettet. Bare i september ble i alt 60 mennesker skutt og drept av politiet, fire var ubevæpnet.

Den 43 år gamle afroamerikaneren Keith Lamont Scott ble skutt og drept av en politimann i Charlotte 20. september. Politiet sier han var bevæpnet, mens familien hevder han bare hadde en bok.

Les også: 791 drept av politiet i USA i år