Politisk analyse:Het høst på Stortinget

Budsjettbataljen ventes å bli det heftigste på høstens politiske meny, men den er absolutt krydret med andre potensielle konfliktsaker i tillegg.
Budsjettbataljen ventes å bli det heftigste på høstens politiske meny, men den er absolutt krydret med andre potensielle konfliktsaker i tillegg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det brygger opp til borgerlig budsjettstorm. Bølgene går høyt om Forsvarets framtid. Spørsmålet om regjeringen overlever, reises hver høst. Denne gang er usikkerheten større enn på lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidenes klimabudsjett, lyder bestillingen fra Venstre. Støtten til regjeringen kan ryke dersom prisene på diesel og bensin ikke økes som del av et grønt skatte- og avgiftsskifte.

I lang tid har regjeringen og samarbeidspartiene forsøkt å bli enige om drivstoffavgiftene, uten å lykkes. Venstre og KrF har gitt opp å få til en avtale før statsbudsjettet legges fram 6. oktober. I stedet stålsetter de seg for det som trolig blir de mest krevende budsjettforhandlingene til nå i det borgerlige samarbeidet.

Les også: – Var ikke naturlig for Høyre å regjere sammen med Frp

Dyrere drivstoff

Fremskrittspartiet har så langt avfeid alle forsøk på å gjøre det vesentlig dyrere for folk å fylle diesel og bensin. Men Frp-leder Siv Jensen kan, som de siste dagers lekkasjer viser, akseptere en viss vridning, altså en marginal avgiftsøkning dersom andre bilrelaterte avgifter reduseres tilsvarende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er at de fire borgerlige partiene til nå ikke har klart å finne den rette balansen. Spørsmålet er hva KrF velger å gjøre dersom Venstres budsjettstøtte ryker. For regjeringen er det tilstrekkelig med støtte fra KrF for å få budsjettet igjennom, men partiet vil nødig falle sin samarbeidspartner Venstre i ryggen.

Vårt Lands Per Anders Hoel påpekte i forrige uke at KrFs mulige budsjettskvis vil komme på et absurd tidspunkt. Partiet har nemlig lovet å avklare spørsmålet om regjeringssamarbeid etter stortingsvalget første helg i november, få uker før et eventuelt budsjettdrama vil kulminere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hagen vurderte å bryte med Frp: – De gjemte meg unna fordi Siv var sjalu

KrF og Venstre i trøbbel

At stortingsvalget er mindre enn ett år unna, gjør det spesielt krevende å forutsi hvordan det politiske spillet på Stortinget vil arte seg i høst. KrF og Venstre er begge i trøbbel på målingene. Å frigjøre seg fra en regjering der Frp inngår, kan bli godt mottatt av partienes velgere, så lenge saken er viktig nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer usikkert er det om de samme velgerne gleder seg over at Venstre og KrF i praksis åpner for en Ap-ledet regjering. Det er ikke uten grunn at KrF aldri har vært i regjering med Ap, poengterer Filip Rygg i tankesmia Skaperkraft, som har tette bånd til partiet.

Den tidligere KrF-byråden i Bergen viser i en NRK-kronikk til at partiet tross alt henter mer enn halvparten av velgerne sine fra bibelbeltet. Der står sosialdemokratisk tankegods svakt.

Les også: Robert Eriksson mener Siv Jensen bør bytte jobb

Forsvarsfeide

Budsjettbataljen ventes å bli det heftigste på høstens politiske meny, men den er absolutt krydret med andre potensielle konfliktsaker i tillegg.

Langtidsplanen for Forsvaret, mer bestemt investeringene til Hæren, står nok øverst på listen. Kommunereformen og det nye inntektssystemet, NAV-meldingen, endringene i konsesjonsloven og diskusjonen om prioriteringer i helsevesenet er andre eksempler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – SMS hindret regjeringskrise for Frp

Hvordan budsjettet svarer på arbeidsledigheten på Sør- og Vestlandet, blir et hovedtema. KrFs krav om økte overføringer til internasjonal bistand er en gjenganger. Nye trefninger i asyl- og innvandringspolitikken er å regne med.

For selv om tilstrømmingen av asylsøkere til Norge så å si har stanset opp, varslet Frp-leder Siv Jensen i helgen en tøffere tone framover – noe som neppe bidrar til å gjøre samarbeidspartiene mildere stemt.

Les også:

Hareide mener Frp svekker Solberg

Uaktuelt for Venstre å flørte med Støre

Grande skyter ned Hareides sentrumsdrøm

Venstre advarer KrF mot å bytte side