Faktasjekk: Trump holdt seg unna sannheten

Trump og Clintons påstander har blitt gjennomgått av faktasjekkere. Se video.

Donald Trumps omgang med flere faktaopplysninger var tvilsom i TV-duellen med Hillary Clinton. Men også hun gjorde bruk av feilaktig informasjon, viser faktasjekker som CNN og Associated Press har gjennomført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok mindre enn to minutter før Trump havnet på tynn is under den første TV-duellen mellom de to kandidatene.

Trump ramset opp selskaper som han sa flagger ut. Bilprodusenten Ford drar til Mexico, sa han. Det er sant at Ford skal produsere alle småbiler i Mexico. Men Trump tok feil da han sa at Ford også flytter ut tusenvis av amerikanske jobber til nabolandet, påpeker Washington Post.

Ford har i en avtale med fagorganiserte forpliktet seg til at produksjonen i Mexico ikke skal gå ut over stillingene i USA. Alle får beholde sine jobber, men i stedet for å produsere småbiler, skal de ansatte i USA lage store kjøretøy.

Skatteplan

– Uavhengige eksperter har sett på det jeg har foreslått, og sett på det som Donald har foreslått. De konkluderer med at vi med Trumps plan vil miste 3,5 millioner jobber og kanskje ende opp med ny økonomisk nedgangstid. De har sett på mine planer og sagt at vi kommer til å få 10 millioner nye jobber, sa Clinton.

Tallene kommer fra sjeføkonom Mark Zandi i Moody's Analytics. Zandis anslag ble lagt fram i juni. Trump har siden da endret sin skattekuttplan.

Clintons skatteplan vil skape 3,2 millioner nye stillinger over ti år, ikke 10 millioner stillinger. Under den nåværende skatteloven ligger det allerede an til 7,2 millioner nye stillinger. Clinton skrøt dermed på seg disse jobbene. Clintons utsagn er sant, men misvisende, konkluderer CNNs faktasjekkere.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Se høydepunktene fra debatten:

Les også: Retorikkekspert: – Debatten ble ikke så vill som forventet

Feil om kroppsvisitering

– Politiets bruk av kroppsvisitering har hatt enorm innvirkning på sikkerheten i New York City, sa Trump.

Trump har rett i at drapsraten har falt i New York de siste 20 årene. Men det samme gjelder også for alle andre storbyer i USA i den samme perioden, og nedgangen skyldes slett ikke at politiet fikk ta i bruk kroppsvisitering uten å måtte begrunne det med mistanke.

Kroppsvisitering var gjennom de siste 15 årene et populært tiltak i New York, men ble erklært lovstridig av en føderal dommer i august 2013.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Trump utnevner seg selv til vinner av debatten:

Les også: Trump utnevner seg selv til vinner av debatten

Livsvarig IS-krig

– Du har kjempet mot IS gjennom hele ditt voksne liv, sa Trump til Clinton.

Dette er usant. IS kom til overflaten først i 2006 etter utspring fra al-Qaida i Irak. Clinton ble født i 1947.

– Donald forberedte seg på boligkrisen, sa Clinton.

Dette er delvis sant, for i 2006 uttalte Trump at «jeg håper på sett og vis at boligkrisen slår til, fordi da kan folk som meg gå inn i markedet og kjøpe».

Les også: Clinton utropes til debattvinner

Irak-løgn

Da han ble konfrontert med å ha støttet krigen i Irak, svarte Donald Trump med å kalle det en mediabløff plantet av Hillary Clinton.

Ordstyrer Lester Holt holdt fast ved at det er dokumentert flere steder at Trump i forkant av krigen var positiv til krigen i Irak.

– Det der er nonsens fra «mainstream mediene», som er plantet av henne, svarte Trump og viste til Clinton.

Først mer enn ett år etter at krigen startet, i et intervju i august 2004, sa Trump at han var motstander av Irak-krigen.

Se også: Springsteen om Trum p: – Flaut å være amerikaner

VIDEO: Se opptaket av hele debatten her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden