«Gubbefall» beredte grunnen for Solbergs regjering

Tre kvinner og en mann leder partiene som utgjør regjeringen og dens støttespillere i dag. Det kan ha vært avgjørende, ifølge en ny bok. Fra venstre Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tre kvinner og en mann leder partiene som utgjør regjeringen og dens støttespillere i dag. Det kan ha vært avgjørende, ifølge en ny bok. Fra venstre Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederskifter i de fire borgerlige partiene var en forutsetning for Frps inntreden i regjering. Påstanden framsettes av flere kilder i Gunnar Ringheims nye bok om Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En viktig del av fortellingen om hvordan Norge fikk en borgerlig regjering i 2013, er at damene overtar for de gamle gretne gubbene. Personkjemien stemte, sier Frp-rådgiveren Tor Mikkel Wara i boka «Frp – rett fra levra», som ble lansert tirsdag.

Forfatter Gunnar Ringheim viser til at de fire borgerlige partilederne Jan Petersen, Carl I. Hagen, Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim hadde en snittalder på 53 år i 2004.

Les også: – SMS hindret regjeringskrise for Frp

Sju år senere var alle erstattet av nye ledere, hvorav tre kvinner, med en snittalder på 43 år.

– Jeg tror det er en vurdering som vil stå seg at så lenge Carl Ivar Hagen var partileder, var det ikke naturlig for Høyre å regjere sammen med Frp, sier tidligere statsminister Kåre Willoch i boka.

Det nære forholdet mellom de fire nåværende partilederne vies mye plass, ikke minst det fortrolige vennskapet mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen.

– Mange tror ikke det, men Trine og jeg har et veldig godt personlig forhold. Hun er en veldig ordentlig dame. Vi liker hverandre, sier Jensen selv i boka.

Les også: Hagen vurderte å bryte med Frp