Clinton og Trump lover støtte til Israel

Clinton og Trump klare for mulig rekord-debatt. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og republikaneren Donald Trump lover fortsatt amerikansk støtte til Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag møtte begge de to presidentkandidatene Israels statsminister Benjamin Netanyahu, men uten at journalister fikk være til stede.

I møtet med Netanyahu sa Trump at han anerkjenner Jerusalem som Israels udelte hovedstad.

– Trump anerkjenner at Jerusalem har vært den evige hovedstad for det israelske folk i over 3.000 år, og han understreket at USA, dersom han blir president, vil godkjenne et mandat i Kongressen om å anerkjenne Jerusalem som den udelte hovedstaden i Israel, heter det i en uttalelse fra Trumps valgkampapparat.

Netanyahu møte senere på dagen Hillary Clinton.

Tostatsløsning

– De to hadde en grundig diskusjon. Hun understreket at USA er avhengig av et sterkt og sikkert Israel, og hun bekreftet på nytt forpliktelsen til å opprettholde dette forholdet, heter det i en uttalelse fra Clintons valgkampapparat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Clinton understreket sin støtte til den nye tiårige militæravtalen som er inngått mellom de to landene, og hun understreket videre sin motstand mot forsøk på boikott av Israel.

De to diskuterte også Iran, Syria-krigen og andre regionale utfordringer, inkludert en tostatsløsning for Israel og Palestina, heter det i uttalelsen.

En tostatsløsning, som blant annet innebærer at Jerusalem deles i en israelsk og en palestinsk del, har vært en av de viktigste punktene i fredsprosessen i Midtøsten.

Israel har siden seksdagerskrigen i 1967 okkupert Øst-Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her gjør Dalai Lama narr av Trump

Rekord-debatt

Mandag barker Clinton og Trump sammen til den første av tre debatter. De enorme forventningene kan bety ny seerrekord. Amerikanske medier mener seertallene kan nå opp mot 100 millioner. Til sammenligning er det anslått at 226 millioner amerikanere kan stemme i valget 8. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For Clinton er det viktig å snu trenden fra de siste ukene, der Trump nesten har tatt igjen hennes en gang store forsprang på meningsmålingene, både nasjonalt og i de viktigste vippestatene.

Debatten ledes av stjernejournalist Lester Holt, som til daglig er nyhetsanker hos TV-kanalen NBC. Begge kandidater er godt i gang med å legge press på ham.

– Det er et falskt system. Lester er en demokrat. De er alle demokrater, sa Trump under et intervju med Fox News forrige uke.

Den påstanden stemmer ikke. Holt har vært registrert som republikansk velger siden 2003.

Les også: Trump: – USA er et skadd land