Overveldende flertall for omstridt nasjonaldag i Bosnia

Milorad Dodik, leder i Republika Srpska, taler til tilhengerne sine etter folkeavstemningen søndag. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix
Milorad Dodik, leder i Republika Srpska, taler til tilhengerne sine etter folkeavstemningen søndag. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Serbere i Bosnia trosset landets myndigheter og stemte for å markere 9. januar som egen nasjonaldag i landets serbisk-styrte område. Nesten alle som stemte, støttet nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet etter at tre fjerdedeler av stemmene var talt søndag, viste at 99,8 prosent av dem som har stemt, ønsker å fortsatt markere nasjonaldagen som bare gjelder serbere. Lederen i Republika Srpska, Milorad Dodik, tok initiativ til avstemningen. Han er meget fornøyd med resultatet.

– Nå vet vi at befolkningen har godkjent 9. januar, og vi vet at folket ikke ville gi opp denne datoen, sier Dodik på en pressekonferanse.

Den bosniske muslimske lederen Bakir Izetbegovic reagerer derimot kraftig på avstemningen.

– Dette er et åpenbart brudd på Dayton-avtalen, i strid med avgjørelsen i grunnlovsdomstolen og et brudd på straffeloven, uttaler han.

Bosnias grunnlovsdomstol har fastslått at folkeavstemningen er ulovlig fordi en eventuell serbisk nasjonaldag bare vil gjelde for serbere og dermed er diskriminerende. I tillegg har både USA, EU og Serbia tatt avstand fra den.

Den 9. januar markerer proklameringen av «Republikken for det serbiske folk» i Bosnia, noe som skjedde tre måneder før krigen begynte i 1992. I løpet av de tre neste årene ble om lag 100.000 mennesker drept.

Om lag 1,2 millioner velgere kunne stemme, og valgdeltakelsen var på opp mot 60 prosent, ifølge myndighetene.