Norske EØS-midler til Ungarn frigitt:Andre boller i EØS-samarbeidet med Ungarn

SØTERE TONER: Den ungarske konditormesteren Hajnalka Jakobicz med den ungarske spesialiteten Dobos-kake, som elevene ved Etterstad videregående skole fikk lære fra bunnen av.
SØTERE TONER: Den ungarske konditormesteren Hajnalka Jakobicz med den ungarske spesialiteten Dobos-kake, som elevene ved Etterstad videregående skole fikk lære fra bunnen av. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kalde krigen mellom Norge og Ungarn om utbetaling av EØS-midler er definitivt over. Nå utveksler landene konditor-kunst som ledd i EØS-samarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EØS-samarbeidet mellom Norge og Ungarn dreier seg ikke bare om fornybar energi og det sivile samfunn - men også utveksling av konditorer!

Det sa den ungarske ambassadøren Anna Mária Sikó da seks ungarske konditormestre presenterte sine kakekunster i Oslo forrige uke.

At bruken av norske EØS-midler overraskende har havnet på en rekke lekre kakefat, skyldes et nytt prosjekt om samarbeid for å utveksle erfaringer og kultur mellom ungarske og norske faglærere innen konditor- og bakerfag.

De ungarske konditorene underviste på Etterstad videregående skole om sine tradisjonelle kakespesialiteter. Senere skal faglærere fra Etterstad til Ungarn for å hente ytterligere inspirasjon.

– Det er fint for oss å vise elevene en verden utenfor. Både at de fikk være med å lage ungarske spesialiteter, og at de får øynene opp for at konditorfaget utøves også i verden utenfor. Da får de se at de kan reise ut og få jobb i hele verden, sier faglærer Georg Ender til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konditor-utvekslingen kommer etter en periode med atskillig hardere tone mellom de to landene.

Regjeringen meldte at den fra 9. mai 2014 stoppet utbetalinger av EØS-midler til Ungarn. Begrunnelsen var at ungarske myndigheter gjennomførte razzia hos organisasjonen som sto for fordelingen av de norske pengene i Ungarn.

Les også: Ungarns statsminister Orbán med kraftige beskyldinger mot Norge

Sist desember kom så meldingen om at Norge gjenopptar utbetalingene til økonomisk og sosial utjevning i landet.