Statistikkguru spår Clinton-seier

Hillary Clinton har 56,2 prosent sjanse for å vinne høstens presidentvalg i USA, har statistikkguruen Nate Silver regnet ut. Men Donald Trump haler stadig innpå.

Statistikkguru Nate Silver spår at Hillary Clinton vinner presidentvalget 8. november, selv om Donald Trump nå haler innpå.
Statistikkguru Nate Silver spår at Hillary Clinton vinner presidentvalget 8. november, selv om Donald Trump nå haler innpå. Foto: Carlos Barria / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nate Silver har en bemerkelsesverdig evne til å spå utfallet av amerikanske valg og bygger sine analyser på et omfattende materiale av meningsmålinger, tidligere resultater og statistikk.

Under presidentvalget i 2008 spådde Silver riktig utfall i 49 av USAs delstater, og i 2012 spådde han riktig i alle de 50 delstatene.

Clinton i tet

Silvers løpende analyse foran høstens valg gir nå Clinton et forsprang, men viser samtidig at mye kan endre seg på relativt kort tid og at Demokratene derfor ikke bør ta seieren på forskudd.

Clinton gis nå 56,2 prosent sjanse for seier, mens det er 43,8 prosent sjanse for at Donald Trump blir USAs neste president, ifølge Silvers analyse.

I begynnelsen av august hadde Clinton hele 87,5 prosent sjanse for å vinne, mens det én uke tidligere var Trump som kom best ut med 50,1 prosent sjanse for å vinne. Det svinger med andre ord mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trumps sønn sammenligner flyktninger med «forgiftet godteri»

Viktige vippestater

Silver tar for seg hver enkelt delstat og går særlig grundig til verks i de såkalte vippestatene der det er knyttet til dels stor usikkerhet til hvem som vinner.

Størst spenning er knyttet til Florida , der Silver spår at Trump vil få 46,6 prosent av stemmene, mens Clinton vil få 45,8 prosent og libertarianeren Gary Johnson vil få 6,3 prosent.

Trump har dermed 54,6 prosent sjanse for å stikke av med de 29 valgmennene i delstaten, mener Silver, som foruten å analysere de 59 siste meningsmålingene også vurderer og vekter dem etter hvor godt de samme meningsmålerne har truffet foran tidligere valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Clinton angrer på at hun satte Trump-tilhengere i bås

Trump-forsprang

I vippestaten Ohio har Trump et enda større forsprang og 60,5 prosent sjanse for å stikke av med delstatens 18 valgmenn, spår Silver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Donald Trump ligger an til å gjøre det godt i flere av de viktige vippestatene, men må likevel trolig se seg slått av Hillary Clinton i presidentvalget 8. november. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Donald Trump ligger an til å gjøre det godt i flere av de viktige vippestatene, men må likevel trolig se seg slått av Hillary Clinton i presidentvalget 8. november. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

I Georgia har Trump 80,4 prosent sjanse for å få 16 valgmenn, mens han har 58,1 prosent sjanse for å sikre seg 15 valgmenn i North Carolina og 75,6 prosent sjanse for å få de elleve valgmennene i Arizona.

I Missouri mener Silver at Trump har hele 90,2 prosent sjanse for å vinne de ti valgmennene, og også i Nevada og Iowa , som begge har seks valgmenn, har han nå sikret seg et forsprang til Clinton og har henholdsvis 52,8 og 66,5 prosent sjanse til å vinne.

Les også: Kvinner og minoriteter skyr Trump

Clinton får flest

Hillary Clinton ligger på sin side an til å vinne i vippestatene Michigan , Wisconsin , Pennsylvania , Virginia og New Hampshire , noe som i så fall vil sikre henne til sammen 63 valgmenn.

Sammen med de valgmennene hun kan regne med å få i delstater der demokratene vanligvis vinner, tror Nate Silver at Hillary Clinton vil ende opp med 281 valgmenn etter valget 8. november. Det er elleve flere enn det som trengs for å vinne, og USA kan dermed få sin første kvinnelige president.

Les også:

Trump vil spore og utvise innvandrere

«Naken Trump» dukket opp i flere amerikanske byer

Viktige datoer før presidentvalget i USA:

* 26. september holdes den første debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. De to møtes i New York.

* 4. oktober er det debatt mellom visepresidentkandidatene i Farmville, Virginia.

* 9. oktober er datoen for den andre debatten mellom presidentkandidatene, nå i St. Louis, Missouri.

* 19. oktober er det avsluttende debatt mellom de to i Las Vegas, Nevada.

* 8. november holdes presidentvalget.