Sykehusstreiken trappes ytterligere opp

Foto: Eirill Wiik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

35 leger og psykologer ved tre sykehus tas ut i streik fra fredag. Til sammen vil da 533 medlemmer ved tolv sykehus være i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 35 som tas ut fredag morgen, jobber ved Helse Bergen, St. Olavs hospital og Oslo universitetssykehus, opplyser Akademikerne.

– Uttaket er designet for å ramme arbeidsgiver maksimalt, mens pasientene skjermes så langt som mulig, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

– Opptrappingen setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet, fortsetter han.

Forhandlingslederen mener streiken bare kan løses gjennom dialog og forhandlinger med motparten Spekter.

– Spekter vet hva som må til. Tvungen lønnsnemnd løser ikke nødvendigvis noe som helst. Da risikerer vi bare en situasjon med stor uro i sykehusene i lang, lang tid. Det er svært alvorlig, sier Frøyland.

– Vår dør er åpen

Spekters kommunikasjonsdirektør, Gunnar Larsen, uttalte før helgen til NTB at han ikke så noen grunn til selv å ta kontakt med motparten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår dør er åpen. Vi er når som helst villig til å ha dialog, sa han.

Striden handler om hvordan legenes arbeidstid skal planlegges. Praksis har vært at legene omfattes av kollektivt, rullerende arbeidsplaner. Men i dagens avtale mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Den norske legeforening står ikke «rullerende arbeidsplan» nevnt, ifølge Dagens Medisin.

Legeforeningen har ønsket å tariffeste retten til kollektive avtaler og mener Spekter vil ha individuelle ordninger og mer styringsrett. Dette avviser Spekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spekter vil bort fra ekstremvaktene på norske sykehus

Tvist om arbeidstid kan gi streik ved ni sykehus

Uvisst antall rammet

Det er arbeids- og sosialministeren som har ansvaret for å gripe inn med tvungen lønnsnemnd dersom det er påkrevet. Det skjer dersom liv eller helse står i fare eller vitale samfunnsinteresser er truet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mange pasienter som har fått timer og behandling utsatt og hvor stort omfang streiken har fått, kunne Arbeids- og sosialdepartementet ikke svare på fredag.

– Samfunnet må normalt tåle ulemper som en arbeidskonflikt medfører. Myndighetene følger med på hvordan situasjonen utvikler seg, skrev departementet i en uttalelse.