– Økt russisk trussel mot Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske myndigheter har fått opplysninger om at trusselnivået fra Russland har økt, melder Dagens Nyheter. Opplysningene bidro til at Sverige utplasserte styrker på øya Gotland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder med innsyn i etterretningsopplysningene og Sveriges militære beredskap opplyser til avisen at trusselnivået er «høyt». Dette beskrives som en trussel fra Russland mot Sverige.

Det svenske forsvaret utplasserte nylig styrker på Gotland i Østersjøen for første gang på over ti år. 150 soldater og stridsvogner er blant annet på plass på øya.

– Vi ser en forandring i omverden, sa forsvarssjef Micael Mydèn da nyheten om utplasseringen ble kjent forrige uke.

Trusselens karakter og innhold er klassifisert som topphemmelig, «av stor betydning for rikets sikkerhet». Detaljene er derfor ikke kjent.

Beredskapsøvelser

Regjeringskilder opplyser til Dagens Nyheter at trusselen fra Russland regnes som økt, men innholdet i trusselen holdes hemmelig også for dem.

I begynnelsen av september opplyste både forsvarssjef Bydén og forsvarsminister Peter Hultqvist at sikkerhetssituasjonen var blitt forverret. Forsvarsledelsen bestemte også å gjennomføre beredskapsøvelser for de militære styrkene uten å si fra på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftonbladet har forsøkt å få en kommentar til saken fra forsvarsministeren, men han vil ikke kommentere saken.

Les også: – Norge bør gjenåpne marinebase utenfor Tromsø

– Høyst uvanlig

– Noe har skjedd i etterretningsbildet. Borgerne vet ikke hva det er. Vi ser imidlertid effektene av det. Den raske utplasseringen av styrker på Gotland er høyst uvanlig, sier Wilhelm Agrell, professor i etterretningsanalyse, til Dagens Nyheter.

USAs visepresident Joe Biden var på besøk i Stockholm i slutten av august.

– La det ikke rå noen misforståelse, hos herr Putin eller noen annen, om at dette er ukrenkbart territorium. Punktum, punktum, punktum, sa Biden da på en pressekonferanse.

Les også: Nærkontakt mellom russiske og amerikansk fly

En svensk stridsvogn ankommer Visby på Gotland i Østersjøen onsdag. Etterretningsopplysninger om en økt russisk trussel mot Sverige lå bak utplassering av soldater på øya, melder Dagens Nyheter. Foto: Søren Andersson (TT / Reuters / NTB scanpix)