Meny

Apati og Putin-dominans preget russisk valg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin er fornøyd etter at hans parti tok nær halvparten av plassene i valget på ny nasjonalforsamling. Men oppslutningen var lav, og observatører har fått meldinger om valgfusk.

Putin sa i en tale på partikontoret kort tid etter at valglokalene stengte søndag kveld at Det forente Russland kan vise til et godt resultat. Han ser på de første opptellingsresultatene som en tillitserklæring, melder Associated Press.

– Men ting er vanskelig i den russiske økonomien, sa Putin. Han la til at velgerne har skjønt at partiets folkevalgte «arbeider virkelig hardt, selv om det ikke alltid bærer frukter».

Putin er vant med høyere oppslutning enn hva Det forente Russland kan vise til. Men han er heller ikke medlem av partiet, og har ikke formelt støttet partiet under valgkampen. Putin erklærte imidlertid lørdag, dagen før valget, sin støtte til partiet.

– Jeg skapte partiet Det forente Russland, så her er det ikke behov for noen flere kommentarer, sa han.

Les også: Clinton skremt av Trumps Putin-hyllest

Nesten halvparten

Det forente Russland er valgets ubestridte vinner, ifølge de første resultatene som forelå sent søndag kveld. Partiet hadde fått 46 prosent av stemmene da 10 prosent av stemmene var opptalt. Tallet er i tråd med en valgdagsmåling som viste at partiet får 44,5 prosents oppslutning.

Målingen, og de første resultatene, viser også at underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, blir omtrent uendret etter valget. Som ved forrige valg er det kun fire ledende partier, som alle støtter Russlands regjering, som har klart å komme seg over sperregrensen på 5 prosent.

Det liberaldemokratiske partiet, som ledes av ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij, får i likhet med Kommunistpartiet rundt 16 prosent hver, ifølge de første opptellingsresultatene. Det fjerde partiet, Et rettferdig Russland, ligger an til å få 6 prosent.

Ingen av de to øvrige partiene i russisk politikk som er åpne motstandere av Putin, har klart å komme seg inn i underhuset.

Les også: Annenhver nordmann mener Putin er en trussel

Lav oppslutning

Mye kan likevel gjenstå før bildet er klart. De første opptellingsresultatene foreligger fra landets østlige deler, som ligger i andre tidssoner. Når det kommer tall fra landets vestlige regioner, der urbaniseringen er større og opposisjonen står sterkere, kan sammensetningen av Statsdumaen bli noe endret.

– Det er ingen grunn til å tro at valget vil endre maktforholdene i Russland. President Putin vil fortsatt ha full kontroll etter valget, som han nå har før valget, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité til NTB.

Valgdeltakelsen i Moskva var 29 prosent ved 18-tiden lokal tid, sammenlignet med over 50 prosent ved forrige valg for fem år siden. I St. Petersburg var oppslutningen under 20 prosent.

Les også: Putin: – Vi må svare på NATOs aggressive retorikk

Påstander om valgfusk

Observatører i Russland mottok søndag flere anklager om fusk under søndagens valg til ny nasjonalforsamling i landet.

– Opplysninger om overtredelser kommer kontinuerlig fra ulike regioner, sa Ilja Sjablinskij, som koordinerer observatører fra presidentens menneskerettsråd, til nyhetsbyrået Interfax.

Også observatørgruppen Golos har mottatt varsler om mulig valgfusk. En video fra Rostov-regionen viser angivelig en valgmedarbeider som putter flere papirark ned i en valgurne.

Søndag morgen opplyste Russlands valgkommisjon at stemmene fra en region i Sibir kan bli annullert hvis anklagene om valgfusk der blir bekreftet.

En kandidat fra det opposisjonelle Jabloko-partiet i Altaj-regionen i Sibir forklarte til det statlige nyhetsbyrået Tass at unge russere hadde stemt på vegne av eldre som neppe ville komme seg til et valglokale.

Les også: Putin: – EU trenger Russland for å ha innflytelse i verden

Populært