Meny

Stortingspresidenten vil ha ny Facebook-debatt

Stortingspresident Olemic Thommessen vil dra i gang en debatt om sensur i sosiale medier, på neste møte Europarådet. Foto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er bekymret over manglende åpenhet og sensur i sosiale medier. Får et norsk initiativ nok «likes,» blir det debatt i Europarådet i oktober.

– Det er blitt veldig tydelig for oss den siste tiden at såkalte ikke-redigerte medier likevel driver utstrakt sortering og sensur. Vi mener det må stilles krav om åpenhet og transparens når det gjelder reglene som selskapene opererer med, sier Thommessen til NTB.

– Vi mener det er grunn til å forvente innsyn i hvordan de driver redigering, og i hvilken utstrekning de gjør det, sier stortingspresidenten.

Les også: Facebook snur om Vietnam-bildet

Strasbourg

Thommessen tok opp spørsmålet om det han selv beskriver som sensur i sosiale medier som Facebook, med kolleger fra en rekke land under en konferanse for parlamentspresidenter i regi av Europarådet i Strasbourg før helgen.

Nå blir det opp til Høyres Ingjerd Schou, som leder den norske delegasjonen i Europarådets parlamentarikerforsamling, å skaffe tilstrekkelig støtte til det norske initiativet på neste møte i oktober.

– Det er naturlig å ta opp dette i Europarådet ettersom det er den viktigste organisasjonen som ivaretar demokrati og menneskerettigheter i Europa. Her er ytringsfrihet helt grunnleggende, sier hun.

Konkret vil Thommessen og Schou ha en bred debatt om ytringsfrihet og demokrati i lys av den dominerende stillingen som sosiale medier har tilegnet seg i offentligheten. Ideen er at debatten skal munne ut i en resolusjon fra Europarådet, der norske Thorbjørn Jagland er generalsekretær.

Les også: Aftenpostens Facebook-forside får internasjonal oppmerksomhet

Ikke regulere

Thommessen understreker at det ikke er snakk om å forsøke å regulere virksomheten til Facebook, som jo er et privat selskap. Men han mener debatten om det ikoniske Vietnam-bildet som statsminister Erna Solberg (H) personlig engasjerte seg i, viser at det nytter å påvirke giganten.

Les også:

Erna Solberg sensurert av Facebook

Solberg la ut nytt og sladdet Vietnam-bilde på Facebook

– Jeg tror Facebook vil være lydhør for en debatt som den vi tar til orde for. Selskapet viste jo at det gir etter dersom den politiske tyngden gjør seg gjeldende.

Thommessen understreker at Facebook og andre sosiale plattformer er i sin fulle rett til å vedta egne regler og retningslinjer, men mener alle er tjent med full åpenhet om innholdet i dette regelverket og hvordan det praktiseres.

Les også:

Napalm-jenta lettet over Facebooks snuoperasjon

Derfor bør du droppe tester og quiz på Facebook

Populært