Russland vil ha 72 timers våpenhvile i Syria

Tyrkiske lastebiler med varer venter på å slippe over grensen til Syria. Foto: Osman Orsal (Reuters / NTB scanpix)
Tyrkiske lastebiler med varer venter på å slippe over grensen til Syria. Foto: Osman Orsal (Reuters / NTB scanpix)

Russland tar til orde for å utvide den midlertidige våpenhvilen i Syria med 72 timer. USA har ennå ikke svart på utspillet, og nødhjelpen er ennå ikke kommet frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er klare til å utvide våpenhvilen med ytterligere 72 timer, sier Viktor Poznikhir, en høytstående tjenestemann i det russiske forsvarsdepartementet, i en kunngjøring på russisk fjernsyn.

Russland anklager USA-støttede opprørere for ikke å ha fulgt opp våpenhvilen. Bare Russland og det syriske regimet viser seg i stand til å oppfylle forpliktelsene, selv om USA var med på å meisle ut avtalen, mener russiske myndigheter.

– Selv om våpenhvileavtalen er tosidig, er det bare en side som virkelig gjennomfører den, sier forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov i en uttalelse.

Han kritiserer Washington for manglende evne til å kontrollere USA-støttede opprørere i Syria.

Les også: Våpenhvile gir «markant reduksjon» i kampene

FN-kritikk

USA legger på sin side skylden for situasjonen på myndighetene i Syria, som regjeringen i Washington sier ikke oppfyller sin del.

– Akkurat nå står lastebilene med livsnødvendig hjelp stille på gal side av grensen, sier president Barack Obamas talsmann Josh Earnest.

– Assad-regimet og deres støttespillere i Moskva har et direkte ansvar for det.

Torsdag rettet FN skarp kritikk mot det syriske regimet fordi det fortsatt ikke har gitt grønt lys for hjelpesendinger inn til de beleirede områdene, inkludert Aleppo.

– Dette er noe som krever umiddelbar handling, sa FNs Syria-utsending Staffan de Mistura i Genève. Han la hovedskylden for den manglende tilgangen på Bashar al-Assads regjering.

Bakgrunn: Våpenhvilen begynner i Syria

Nødhjelp

Våpenhvileavtalen trådte i kraft ved solnedgang mandag. Målet er å få en slutt på kampene, for å sikre at leveranser med nødhjelp når frem til sivilbefolkningen. Avtalen tar også til orde for demilitarisering av den strategisk viktige Castello-veien, som forbinder storbyen Aleppo med Tyrkia.

Fredag uttalte en høytstående russisk tjenestemann, Vladimir Savsjenko, at syriske regimestyrker nå har tatt kontroll over veien igjen etter først å ha begynt å trekke seg tilbake. Begrunnelsen skal være at opprørere i området ikke trakk seg tilbake som avtalt. Det fremkommer ikke av meldingene om dette er opprørere som støttes av USA.

USA benyttet fredag anledningen til å kritisere situasjonen da utenriksminister John Kerry ringte til sin russiske kollega Sergej Lavrov.

– Han fordømte de gjentatte og uakseptable forsinkelsene i den humanitære hjelpen, sier en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Les også: – Forlenger våpenhvilen i Syria

Sikkerhetsrådet

Kerry gjorde det klart at det ikke blir noe av militærsamarbeidet med russerne før nødhjelpen kommer på plass.

I henhold til avtalen som USA og Russland har utarbeidet, skal det være våpenhvile og nødhjelpsleveranser i syv dager før USA og Russland innleder militærsamarbeid for å slå ned på ytterliggående islamistgrupper i Syria.

FNs sikkerhetsråd skal klokken 22.30 fredag kveld norsk tid diskutere detaljene i våpenhvileavtalen som USA og Russland har utarbeidet. Deretter skal sikkerhetsrådet konkludere om det stiller seg bak avtalen.

Les også: Egeland: – Mye roligere i Syria etter våpenhvilen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært