Frp vil fjerne muligheten til å si opp 70-åringer kun basert på alder

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen.
Finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Frps programkomité er i gang med partiprogrammet for neste periode. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utkastet til partiprogrammet ble offentliggjort torsdag, og ble først omtalt av Aftenposten. Programkomiteen er blitt ledet av Per Sandberg.

Et av de nye forslagene i partiprogrammet som skal ut på høring til lokallagene, er å fjerne adgangen til å si opp arbeidstakere ved fylte 70 år kun basert på oppnådd alder.

– Dagens pensjonssystem, som ble innført i 2011, tillater opptjening av pensjon frem til 75 års alder. Imidlertid inneholder arbeidsmiljøloven adgang for arbeidsgiver til å si opp arbeidstakere ved fylte 70 år kun basert på oppnådd alder. FrP anser dette som ulogisk og lite moderne, vi vil derfor fjerne denne adgangen, skriver komiteen i utkastet.

Partiet skriver videre de vil «stå for holdningsendringer som fører til et positivt syn på seniorer og en verdig behandling av dem som får behov for samfunnets bistand i eldre år.»

Vil fjerne barnetrygden for enkelte

En annet nytt forslag er at partiet vil fjerne barnetrygden for de rikeste.

Flertallet mener at barnetrygden skal behovsprøves og at foreldre med en samlet skattbar inntekt over 10 ganger grunnbeløpet (ca. 92.500 kroner) ikke skal ha rett til barnetrygd. Et mindretall er mot en slik behovsprøving, ifølge utkastet.

I tillegg vil partiet omgjøre både kontantstøtten og barnetrygden til kommunale stønader.

Hensikten er å gjøre det vanskeligere å eksportere støtten til utlandet.

Les også: Høyre vil droppe store velferdskutt

Mindretall vil gi lavere sykelønn

Et annet forslag i programutkastet er at sykelønnen som i dag tilsvarer full lønn, skal kuttes ned til 85 prosent. Det er et mindretall i komiteen som ønsker gjennomslag for dette.

– Et mindretall i komiteen ønsker 85 prosent utbetalt sykelønn, og jeg håper dette blir vedtatt på landsmøtet fordi Fremskrittspartiet da har muligheten til å bli det tydeligste partiet for å bevare velferdssamfunnet på sikt, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til Dagsavisen.

Samtidig ønsker partiet en utvidet sykelønnsordning for alvorlig sykdom.

– For mange pasienter med alvorlige diagnoser, som krever et langvarig behandlingsløp, kan den lovfestede sykepengeperioden bli for kort. Derfor bør sykelønnsordningen sikres for de som har alvorlige sykdommer, skriver komiteen i arbeidet.

Les hele saken: Foreslår kutt i sykelønnen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært