Venstre og KrF kritiseres for å la Lien slippe billig

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson (til høyre) kritiserer Venstre og KrF for å ha latt oljeminister Tord Lien (Frp) slippe for billig unna. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson (til høyre) kritiserer Venstre og KrF for å ha latt oljeminister Tord Lien (Frp) slippe for billig unna. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Venstre og KrF får kritikk for å la oljeminister Tord Lien (Frp) slippe for billig unna etter at han i forrige uke måtte trekke tilbake olje-nominasjoner utenfor Lofoten og på Mørekysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er forbauset over at Venstre og KrF tilsynelatende tar så lett på at Frp og Høyre gjør åpenlyse forsøk på å torpedere en sak som er så viktig for de to støttepartiene, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson til VG.

Bransjenettstedet Upstream, NTB og flere andre medier fortalte i forrige uke at oljeselskapene hadde fått nominere blokker i omstridte havområder som regjeringen i samarbeidsavtalen med Venstre og KrF har forpliktet seg til ikke å åpne.

– Snikmord er sjelden uhell

Lien fastholdt at det var uaktuelt å åpne områdene, men trakk senere tilbake nominasjonene. Statsminister Erna Solberg (H) har kalt det hele et «arbeidsuhell», men det tror ikke SV på.

– Når skal Venstre være så ærlige å innrømme overfor sine egne velgere at det var en fundamental tabbe å innsette en regjering som benytter enhver anledning til å gjennomføre snikmord på miljøpolitikken? Snikmord er sjelden uhell, sier SVs Heikki Eidsvoll Holmås til VG.

WWF-leder Nina Jensen er kritisk til regjeringens håndtering, mens Bellona-leder Frederic Hauge mener statsministeren er blitt «lurt trill rundt» av Lien.

Statsråden ville fredag ikke kommentere kritikken overfor VG.

Les også: Lien fjerner Lofoten og Møre fra 24. konsesjonsrunde

Reagerte umiddelbart

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier han reagerte umiddelbart da han gjennom mediene ble kjent med saken.

– Vi formidlet vårt standpunkt så tydelig vi kunne til regjeringen, og saken ble snudd i løpet av et døgn. Regjeringen har garantert at disse områdene ikke vil bli rørt. Det viser at vi sitter i en maktposisjon, sier Elvestuen.

I NRKs Politisk kvarter torsdag gjentok Lien at det aldri hadde vært hans hensikt å utlyse arealer som omfattes av forvaltningsplanen og heller ikke samarbeidsavtalen.

– Jeg har sagt tidligere at dette er en prosess vi kunne håndtert bedre enn det vi gjorde. Derfor har vi også sendt ut en presisering for å skape ro, både mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene, men også i industrien, sa han.

Les også: Statsministeren: – Vi glemte ikke samarbeidsavtalen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært