Bråk rundt nytt storfylke på Vestlandet

Det er enighet om at Bergen må bli det formelle regionsenteret i det nye storfylket på Vestlandet. Det er ikke et forslag som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (innfelt) støtter. Foto: Colourbox.com / NTB scanpix
Det er enighet om at Bergen må bli det formelle regionsenteret i det nye storfylket på Vestlandet. Det er ikke et forslag som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (innfelt) støtter. Foto: Colourbox.com / NTB scanpix

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer mot det han kaller «kongstanken» til statsminister Erna Solberg (H) om Bergen som maktsentrum på Vestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedum sier til Stavanger Aftenblad at sentraliseringen av makt og å bygge opp Bergen som en vestlandshovedstad er en kongstanke Erna Solberg har hatt.

– Bergen Høyre og Erna Solberg har helt sikkert hatt en drøm lenge om å bygge Bergen opp på bekostning av de andre. Jeg er veldig glad i Bergen, som er en vakker by. Men dette er ikke klokt, sier han til avisen.

Solberg selv avviser kritikken.

– Tvert imot har jeg drømt om å legge ned unødvendige folkevalgte organer som fylkeskommunen, svarer Solberg til avisen, som understreker at reformen gjennomføres på bakgrunn av stortingsflertallet uten Høyre og Frp ønsker å holde fast ved tre forvaltningsnivåer.

Bakgrunn: Enighet om nytt storfylke på Vestlandet fra 2020

Bergen som regionssenter

De tre fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har forhandlet frem en avtale om å etablere et nytt vestlandsfylke fra 2020, med navnet Vestlandsregionen.

De første punktene i intensjonsavtalen ble lagt frem torsdag formiddag, men alt er ennå ikke sikkert.

Partene er enige om Bergen som det formelle regionssenteret i den nye regionen, men både Rogaland og Sogn og Fjordane har kommet med krav om at deler av administrasjon og oppgaver skal plasseres hos dem.

I Stavanger plasseres administrasjonene for næring og opplæring, i tillegg til kollektivtransport og idrett. Sogn og Fjordane får administrasjonene for vei og kultur.

Les også: Fylkesmannen vil ha ti kommuner i Hordaland

Balanse

– Denne avtalen har jeg vanskeligheter med å anbefale til min egen fylkestingsgruppe, sier Janne Johnsen, gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Rogaland og medlem av forhandlingsutvalget, til Bergens Tidende. Johnsen mener den totale pakken ikke tjener Rogaland.

– Hordaland er pekt på som administrasjonssenter. Bare ved det har vi gitt mye allerede. Men Rogaland og Hordaland er jevnstore. Hvordan veier en opp for det? Det må være en regional balanse. Det har vi ikke oppnådd, sier Johnsen til avisen.

Intensjonsavtalen skal opp til politisk behandling i de tre fylkestingene, først i oktober, og deretter i revidert utgave i desember.

Les også: Sogn kan miste 578 arbeidsplasser i sammenslåing

Språkproblematikk

Partene har i intensjonsavtalen understreket at til tross for at nynorsk har en sterk posisjon på Vestlandet, så motsetter Rogaland seg at målformen skal være hovedmålet i det nye fylket.

– Nynorsk er viktig på Vestlandet, men for oss i Rogaland er det unaturlig om nynorsk skal være hovedspråket, sa fylkesordfører i Rogaland Solveig Ege Tengesdal til NRK.

– Fylkesordføreren i Rogaland sier det vil være unaturlig for Rogaland om nynorsk skal være hovedspråket i den nye regionen. Hva fylkesordføreren i Rogaland mener er naturlig og ikke for et nytt fylke, bør være helt irrelevant i denne sammenhengen, sier Synnøve Marie Sætre, leder i Norsk Målungdom, i en pressemelding.

Les også: Finnmark utreder sammenslåing med Troms

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært