EUs ledere skal diskutere nytt «veikart»

EUs president Donald Tusk sier han vil presentere et nytt veikart for Europa når 27 stats- og regjeringssjefer samles til toppmøte i Bratislava.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har ikke kommet til Bratislava for å trøste hverandre, sier Tusk.

Kvelden før toppmøtet varsler han at det kan bli harde tak når lederne i de 27 landene som blir igjen i EU når britene går ut, samles til en uformell dialog om veien videre.

– Det eneste som gir mening, er å gi en sober og brutalt ærlig vurdering av situasjonen, sier Tusk.

Les også: EU stiller opp med ny grensestyrke i Bulgaria

EU-presidenten forteller at han vil legge frem et dokument for de 27 lederne som han har valgt å kalle «Bratislava-veikartet». Det håper han skal vise veien tilbake til stabilitet og en følelse av trygghet i Europa.

– Det vi trenger i dag, er et optimistisk fremtidsscenario, det er det ingen tvil om. Men det krever en realistisk diagnose av årsakene til brexit og hvilke konsekvenser dette får for hele Europa. Én ting som må være helt klart her i Bratislava, er at vi ikke kan ta fatt på våre diskusjoner i morgen med en naiv overbevisning om at ingenting er galt, at alt var og er OK, sier han.

I forkant av toppmøtet har også Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande sagt at de håper samtalene vil kulminere i en ny dagsorden for EU.

Les også: – Ungarn bør kastes ut av EU

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært