Enighet om nytt storfylke på Vestlandet fra 2020

Bergen skal bli "hovedstad" i det nye storfylke på Vestlandet. Stortingspolitiker Geir Pollestad (Sp) mener hele avtalen tull.
Bergen skal bli "hovedstad" i det nye storfylke på Vestlandet. Stortingspolitiker Geir Pollestad (Sp) mener hele avtalen tull. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men til tross for enighet, er det allerede murring i korridorene. Flere frykter at bergenserne vil tjene mest på avtalen, mens Rogaland vil tape. Stortingspolitiker Geir Pollestad (Sp) mener hele avtalene bare er tull. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representanter fra de tre fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland forhandlet til klokka tre natt til torsdag, ifølge NRK.

Målet med forhandlingene er et nytt storfylke på Vestlandet. Nå står intensjonsavtalen klar og storfylket skal hete Vestlandsregionen.

Avtalen ble signert av de tre fylkesordførerne torsdag ettermiddag, og nå skal alt vedtas i de tre fylkestingene i løpet av høsten.

– Det har vært en lang natt, men partene er enige om mye, sa fylkesrådmann i Sogn og Fjordane, Tore Eriksen, til statskanalen etter nattens forhandlinger.

I tillegg til enighet om navnet på regionen, er det enighet om at hovedsetet skal ligge i Bergen. Her skal den politiske ledelsen sitte, og også fylkesrådmannen med sine funksjoner. Resten av funksjonene skal spres utover Vestlandet.

Ikke alle er fornøyd

– Denne avtalen har jeg vanskeligheter med å anbefale til min egen fylkestingsgruppe, sier gruppeleder for fylkestinget til Høyre i Rogaland, Janne Johnsen, til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnsen frykter Rogaland vil få svekket sin maktposisjon.

– Hordaland er pekt på som administrasjonssenter. Bare ved det har en gitt mye allerede. Men Rogaland og Hordaland er jevnstore. Hvordan veier en opp for det. Det må være en regional balanse. Det har vi ikke oppnådd, sier Johnsen til avisen.

Pollestad: – Bare tull

Geir Pollestad (Sp) tror Rogaland vil forkaste hele avtalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Geir Pollestad (Sp) tror Rogaland vil forkaste hele avtalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Helt siden kommunal- og moderninseringsminister Jan Tore Sanner (H) satte igang arbeidet med kommune- og regionreformen har Senterpartiet vært kritiske til reformene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspolitiker Geir Pollestad (Sp) har også fryktet at Rogaland blir den store taperen i sammenslåingen.

Pollestad sier til ABC Nyheter at han tror det hele står på om Rogaland Høyre «føler en plikt» overfor sin egen minister, eller om de tør å si nei til sentraliseringen.

– Utgangspunktet mitt er at en storfylke med nye store oppgaver er en positiv ide, men det er ingen nye oppgaver og jeg har heller ingen tro på at dette vil komme, sier Pollestad til ABC Nyheter og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politikerne må kreve nye oppgaver, hvis ikke vil det rett og slett ikke være noen oppgaver igjen til Stavanger og Rogaland. Her vil det bli avgjørende om Høyre Rogaland setter forholdet til Jan Tore Sanner eller befolkningen i Rogaland først.

Geir Pollestad (Sp) håper ikke Høyre Rogland føler en plikt overfor Jan Tore Sanner til å si ja til avtalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Geir Pollestad (Sp) håper ikke Høyre Rogland føler en plikt overfor Jan Tore Sanner til å si ja til avtalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Pollestad er klar på at han tror Rogaland vil sette seg på bakbeina og spolere hele avtalen da den skal vedtas i Fylkestinget.

– Jeg ser ikke hva dette storfylket skal gi for noe positivt for innbyggerne. Hele prosessen er bare tull. For det første blir det et stort geografisk område hvor innbyggerne vil miste nærhet til beslutningstakerne, for det andre er jeg redd det blir en oppsplittelse av miljøer der man ikke ser helheten og klarer å sette ting i sammenheng.

Regjeringen med oppfordring

Regjeringa har oppfordret fylkes­kommunene til å fatte vedtak om strukturendringer på regionalt nivå i løpet av høsten 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Nordland, Troms og Finnmark vurderer i disse dager fremtiden til et fremtidig nordnorsk storfylke.

Onsdag ble fylkestinget i Finnmark enige om at dialogen om et fremtidig nordnorsk storfylke kan starte igjen, ifølge NRK.

Da kommunereformen ble behandlet i Stortinget i juni 2014, ba et flertall på Stortinget om at det ble gjennomført en gjennomgang av oppgavene til fylkeskommunene parallelt med arbeidet med å gi flere oppgaver til kommunene.

Dette er de enige om

Det nye navnet på storfylket er Vestlandet fylkeskommune.

Fylket skal bli én valgkrets, med et nytt regionting.

Fylkessenteret skal ligge i Bergen. Her vil politisk ledelse og fylkesrådmannen sitte, med sine tilknyttede funksjoner.

Administrasjonen for næring og opplæring, samt kollektivtransport og idrett skal plasseres i Stavanger.

Sogn og Fjordane får administrasjonen for vei og kultur.

Fylkene er også enige om at det skal utarbeides en fordeling av verdier og fond.

Kilde: Bergens Tidende