Anundsen vil ha flere innspill mot radikalisering

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ha flere innspill til hvordan man kan bekjempe radikalisering. Arkivfoto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ha flere innspill til hvordan man kan bekjempe radikalisering. Arkivfoto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

De vil lytte mer enn de vil snakke, lover Erna Solberg og Anders Anundsen, som torsdag inviterer til dialogmøte for å bekjempe radikalisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har gått to år siden regjeringen lanserte sin handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener samfunnet og trusselbildet har endret seg, og at det nå er på tide å ta planen et steg videre.

Sammen med statsminister Erna Solberg (H) inviterer han torsdag ulike frivillige organisasjoner og tros- og livssynssamfunn til dialogmøte.

– Det som har forandret seg, er at vi har gjennomført en del av tiltakene i handlingsplanen, mens andre er iverksatt. For eksempel startet noen tiltak med kunnskapsinnhenting, men har nå gått over i en mer konkret fase, sier Anundsen til NTB.

Les også: Tajik mener Anundsen har underlig lederstil

– For tidlig å se effekt

I hvor stor grad regjeringens handlingsplan på 30 punkter har lyktes, er det for tidlig å si noe om, mener han.

Det er også for tidlig å si noe konkret om hvordan trusselbildet har utviklet seg i løpet av de siste to årene, og om trusselen fra radikale islamister er redusert, mener han.

– Det er gjort mye godt arbeid som har gitt effekt. Mange kommuner har jobbet godt gjennom forebyggende tiltak i førstelinjetjenesten og ved å innhente informasjon. Slike tiltak gir resultater over tid, sier Anundsen.

Les også: Anundsen vil rappe rikdom fra røvere

– Straffeforfølging virker

Det er blitt straffbart å delta som fremmedkriger eller å rekruttere til slike oppdrag. Noen av de såkalte Syria-farerne har nå fått sin sak behandlet i rettsvesenet. Så sent som i august ble to menn dømt til flere års fengselsstraff for å ha sluttet seg til IS og inngått terrorforbund.

– Nye hjemler og straffeforfølging virker forebyggende. Men noe av det aller, aller viktigste vi kan drive med, er forebygging. Det er her det gjelder å være mest kreativ, sier justisministeren.

Han har ingen nye forslag på blokka som han skal lufte under dialogmøtet torsdag. Formålet er først og fremst å lytte og be om flere innspill.

– Vi er opptatt av å lytte til dem som kan bidra. Det er viktig at vi ikke presenterer ferdige tanker om dette, sier han.

Les også: Justisministeren langt tryggere på norsk beredskap etter 22. juli

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært