Meny

EUs president: Flyktningkrisen var vippepunktet

EUs president Donald Tusk har snakket med nesten samtlige av EUs ledere i forkant av toppmøtet i Bratislava fredag denne uken. I et brev forsøker han nå å stille en diagnose over situasjonen før møtet, der det kun er de 27 landene som blir igjen i EU når britene går ut, som deltar. Foto: Marcus Ericsson (TT / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs president Donald Tusk mener den viktigste oppgaven for europeiske ledere er å sikre grensene. Flyktningkaoset har gjort folk i Europa redde, advarer han.

Tirsdag sendte EU-presidenten ut et brev til de 27 stats- og regjeringssjefene som nå skal samles til et uformelt toppmøte i Bratislava for å diskutere veien videre når britene går ut av EU.

Der tegner Tusk et dystert bilde av situasjonen i Europa etter brexit.

«Det vil være en skjebnesvanger feil å anta at det negative resultatet i folkeavstemningen i Storbritannia representerer noe spesifikt britisk», advarer han.

Les også:  – Ungarn bør kastes ut av EU

Ifølge Tusk fins det millioner i Europa som stiller seg de samme spørsmålene som britene. «Folk i Europa ønsker svar på om de politiske elitene er i stand til å gjenvinne kontrollen over begivenheter og prosesser som overvelder og forvirrer dem og noen ganger gjør dem livredde», skriver han.

Det var flyktningkrisen i fjor som ble «vippepunktet», konstaterer han.

«Fjorårets kaos på grensene våre, nye bilder hver eneste dag av hundretusener av mennesker som beveget seg over vårt kontinent uten noen som helst kontroll, gjorde at mange europeere følte seg truet», skriver Tusk.

Han fastslår at den aller viktigste oppgaven nå blir å sikre EUs yttergrenser, slik at situasjonen ikke gjentar seg igjen.

Les også:  EU bevilger 1 milliard til flyktninghjelp i Hellas

Populært