Meny

VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skal ha gått enda lenger enn tidligere kjent da han ba oljeselskapene om å nominere blokker i 24. konsesjonsrunde. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG la olje- og energiminister Tord Lien (Frp) opprinnelig opp til at oljeselskapene kunne søke om oljevirksomhet både i Barentshavet, langs Bjørnøya og i Skagerrak – områder som er unntatt fra oljevirksomhet.

Lien måtte onsdag i forrige uke trekke utlysningskartene for den 24. konsesjonsrunden tilbake etter at oljetidsskriftet Upstream avslørte at han hadde invitert til nominasjon av områder utenfor Lofoten og Møre – områder som ifølge regjeringens samarbeidsavtale med Venstre og KrF ikke skal åpnes for noen petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden.

Les også: Lien fjerner Lofoten og Møre fra 24. konsesjonsrunde

Nå skriver VG at Lien i sitt opprinnelige brev til oljeselskapene 29. august ba dem om å nominere interesse for en rekke stengte områder langs hele kysten.

Områdene det dreier seg om er den petroleumsfrie sonen 35 kilometer fra kysten av Nord-Troms og Finnmark, en sone på 65 kilometer rundt Bjørnøya, flere områder utenfor Trondheimsfjorden og områder i Skagerrak mellom Norge og Danmark.

Les også: – Ordningen med kjøp og salg av garantier for fornybar kraft henger ikke på greip!

– Dette er helt nye opplysninger for oss. Selvsagt skal ikke oljeselskapene inviteres til å nominere blokker i områder som er unntatt gjennom forvaltningsplanene, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og leder i Stortingets energi- og miljøkomité.

Oljeministerens politiske rådgiver Elnar Remi Hansen (Frp) skriver i en epost til avisen at «For å unngå videre spekulasjon har oljeselskapene fått beskjed om at departementet ikke åpner for nominasjon i blokker som ikke skal lyses ut».

Populært