Venstre minner Erna på klimaløfter

Venstre-leder Trine Skei Grande har mistet troen på grønn skatteavtale før forslag til statsbudsjett er klart.
Venstre-leder Trine Skei Grande har mistet troen på grønn skatteavtale før forslag til statsbudsjett er klart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Forhandlingene om et grønt skatteskifte går trått mellom regjeringen og støttepartiene. I et ferskt sentralstyrevedtak minner Venstre regjeringen på at både inntektene og utgiftene i et grønt skatteskifte må føre til kutt i klimagassene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene om et grønt skatteskifte har pågått siden februar uten at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) har klart å komme til enighet med samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

Mandag fastslo Venstre-leder Trine Skei Grande overfor Aftenposten at hun ikke lenger har tro på en borgerlig enighet om avgiftene på diesel og bensin før forslaget til statsbudsjett legges fram 6. oktober.

– Det å bli enige om et kikkhull i budsjettet, noen få ting, uten at vi ser helheten, er vanskeligere enn forutsatt, sier Grande til Aftenposten.

Les også: KrF og Venstre sår tvil om Solbergs forklaring av oljetabben

Må gi reduksjon

I en ny uttalelse fra Venstres sentralstyre mandag kveld blir regjeringspartiene minnet på at de har forpliktet seg til å fremme forslag om et grønt skatteskifte som «skal være av en størrelse som forsterker klimaforliket og som gir betydelige reduksjoner i klimagassutslippene» i 2017-budsjettet.

Partene er enige om at et grønt skatteskifte betyr at økninger av avgifter på CO2-utslipp skal kompenseres med reduksjon av andre skatter og avgifter, slik at ikke landets innbyggere og bedrifter ender opp med å betale mer i skatt enn før.

For samarbeidspartiene er det imidlertid avgjørende at skattevekslingene totalt fører til «betydelige reduksjoner i klimautslippene», slik at ikke økte grønne skatter på ett felt nulles ut av skattekutt som kan øke klimagassene på et annet felt.

– Venstre vil understreke at både inntektssiden og utgiftssiden i et grønt skatteskifte må forsterke klimaforliket og gi betydelige reduksjoner i klimautslippene, står det i uttalelsen.

Dette står i motsetning til Frps landsstyre, som tidligere denne måneden uttalte at dersom de skal bli med på økte bensin- og dieselavgifter, så må andre bilavgifter reduseres, slik at bilistene totalt sett ikke kommer dårligere ut.

Les også: Regjeringen legger seg flate etter oljetabben

Ikke i mål

Dersom de fire partiene ikke kommer til enighet før 6. oktober, er det duket for tøffe forhandlingsrunder på Stortinget for at regjeringen skal få flertall for sitt budsjettforslag.

Etter at de innledende forhandlingene på Stortinget strandet i vinter, er det partilederne selv som har overtatt forhandlingene etter sommerferien.

Både Høyre og Frp har signalisert at de trodde det skulle bli mulig å komme fram til en enighet før budsjettet ble lagt fram.

Nå mener Venstres Trine Skei Grande at det kan gå mot en vanskelig forhandlingshøst.

– Det avhenger av om regjeringen klarer å gjøre jobben, sier hun til Aftenposten, og påpeker at «jobben» er å iverksette avtalen de fire partiene ble enige om i fjor høst.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært