Stein Erik Hagen gir 5 millioner til Høyre

Stein Erik Hagen og selskapet Canica øker den tradisjonelle støtten til Høyre.
Stein Erik Hagen og selskapet Canica øker den tradisjonelle støtten til Høyre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Matmilliardær Stein Erik Hagen og selskapet Canica øker den tradisjonelle valgkampstøtten til Høyre og lover 5 millioner kroner til neste års kasse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen har de tidligere årene donert 1 million kroner til Høyres valgkamp, men nå slår han og familien på stortromma, skriver VG.

– Det er et engangsbeløp til utredninger og til neste års valgkamp. Vi vet at det etter hvert kommer mange millioner fra LO-familien til de rødgrønne, så det er et forsøk på å bidra til en viss balanse, sier Hagen.

Han lover også et «betydelig beløp» til Fremskrittspartiets valgkampkasse.

Les også: Høyre dropper krav om søndagsåpne butikker

– Leder med fast hånd

Etter at Hagen overlot styringen av familieselskapet til barna, har de lovet å videreføre den politiske støtten. Bidraget på 5 millioner er en solid økning fra tidligere. De uttrykker stor tilfredshet med Erna Solberg som statsminister og håper på fortsatt borgerlig flertall neste år.

– Totalinntrykket er at Erna leder landet med fast hånd. Vi er opptatt av rammevilkårene for norsk næringsliv og enkeltmenneskets valgfrihet, sier Hagen.

Les også: Høyre- og Frp-støtte til å fjerne ulv fra beiteområder

Ap fikk mest i fjor

De politiske partiene fikk rundt 97 millioner kroner i støtte fra privatpersoner i fjor. Over halvparten gikk til Arbeiderpartiet, særlig til oppbyggingen på Utøya.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har bidragene fra ulike støttespillere aldri før utgjort en så stor andel av partienes inntekter. Samtidig sto offentlig støtte for 67 prosent av inntektene.

I 2015 mottok Arbeiderpartiet drøyt 51 millioner kroner i bidrag, hvorav 40,5 millioner var fra organisasjoner i arbeidslivet. Høyre fikk inn 23 millioner i 2015, og av disse pengene var 12 millioner fra privatpersoner og 10,5 millioner fra kommersielle foretak.

Bidragene til Ap omfatter betydelige gaveinnbetalinger til AUF, som har mottatt bidrag i sammenheng med oppbyggingen av kursstedet på Utøya.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært