Kamp om plassene på Ap-lista i Oslo

Marit Nybakk, her under det offisielle hovedarrangementet på Eidsvoll 17. mai, sier nå nei til en ny periode på Stortinget.
Marit Nybakk, her under det offisielle hovedarrangementet på Eidsvoll 17. mai, sier nå nei til en ny periode på Stortinget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen kvinnelig stortingsrepresentant har lengre fartstid enn 69 år gamle Marit Nybakk. Neste år er det slutt for Ap-representanten etter mer enn 30 år på Oslo-benken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Marit har i alle år engasjert seg tydelig for Oslo, samtidig som hun er internasjonalt orientert, ikke minst om sikkerhets- og forsvarspolitikk, sier leder i Oslo Ap Frode Jacobsen til NTB.

– 30. september neste år vil jeg ha sittet på Stortinget i mer enn 31 år. Det er nok. Jeg ser fram til å få mer fritid og mer tid med familien, men vil ikke gi meg med politikk, sier Nybakk, som fram til valget vil fortsette i presidentskapet og i utenrikskomiteen. I tillegg er hun nyvalgt leder i Norsk kvinnesaksforening.

Slutt for Stoltenberg

Også tidligere statsminister Jens Stoltenberg har som ventet gitt nominasjonskomiteen i Oslo Ap beskjed om at han ikke er aktuell for en ny periode på Stortinget.

Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Marianne Marthinsen og Jan Bøhler har alle gitt beskjed om at de ønsker gjenvalg. Truls Wickholm, som har møtt som fast vararepresentant for Jens Stoltenberg, ønsker ikke å fortsette på Stortinget etter valget neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Ap har i dag seks representanter på Stortinget. Støre, Tajik, Marthinsen og Bøhler ventes alle å bli nominert på trygg plass, mens det er mer usikkert hvem som overtar Nybakks og Wickholms plasser på lista.

Tett kamp

Truls Wickholm har vært fagbevegelsens mann på Ap-lista. En kandidat til å overta denne rollen er Jonas Gahr Støres rådgiver Jonas Bals, malersvenn og akademiker med bakgrunn fra Fellesforbundet.

Men det er trangt om manneplassene på en stortingsliste hvor det skal være like mange kvinner som menn. En løsning kan være å få inn en kvinne fra fagbevegelsen. Et høyaktuelt navn i så tilfelle er Oslo Aps fagligpolitiske leder Inger Helene Vaaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sto på tiendeplass på lista foran forrige valg og har takket ja til renominasjon. Til daglig er Vaaten informasjonsrådgiver i Handel og Kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtte fra Sundnes

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor uttrykte full støtte til Vaatens kandidatur på egne Facebook-sider i forrige uke.

– Kunnskap om privat service- og tjenestenæring er mangelvare på Løvebakken, skrev hun.

Andre kvinnelige kandidater til sikker plass er fylkessekretær Siri Gåsemyr Staalesen og Victoria Marie Evensen, som leder byutviklingskomiteen. Prableen Kaur, som hadde åttendeplassen sist, eller Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam har takket nei til gjenvalg.

Flere navn

Det er også flere mannlige kandidater til en trygg stortingsplass. Foruten Bals, har Vegard Grøslie Wennesland sagt ja til gjenvalg og kan rykke opp fra niendeplassen han har i dag.

Andre mulige kandidater er AUFs Didrik Beck samt Fredrik Mellem, leder av Oslo Arbeidersamfunn, det største partilaget i Arbeiderpartiet. Homonettverkets Jon Reidar Øyan er en annen kandidat til femteplassen på lista.

Nominasjonskomiteen skal ha sin endelige innstilling klar 18. november. Nominasjonsmøtet finner sted fire dager senere.