SV kritiserer mangel på forsvar i nord

– Vi må ikke være naive, sier partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski.
– Vi må ikke være naive, sier partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

SV kritiserer regjeringen for å nedprioritere forsvaret i Nord-Norge og sier vi ikke må være naive. Men regjeringen er ikke enig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser en utvikling i Russland hvor evne og vilje til å bruke militærmakt øker. Samtidig svekker regjeringen Hærens posisjon i nord og øker vår avhengighet til NATO, sier partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

Den nye langtidsplanen til forsvaret innebærer en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Regjeringen legger da vekt på sentralisering og effektivisering i de nye tiltakene.

Kaski mener Norges forsvarsevne svekkes.

Grense Jacobselv 2. august 1992. Grensen mot Russland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Grense Jacobselv 2. august 1992. Grensen mot Russland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi må vise tydelig overfor Russland at Norge skal ha en sterk tilstedeværelse i nord, at vi ikke skal skape vakuum i områdene som grenser til Russland. Vi må ikke være naive, fortsetter Kaski.

Statssekretær i forsvarsdepartementet Øystein Bø (H), sier dette ikke stemmer og lover økt militær tilstedeværelse, da spesielt i nord.

– Nord-Norge har stått helt sentralt i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk siden krigen. Slik er det også i den nye langtidsplanen for Forsvaret, sier Bø.

Les også:

Anundsens grensegjerde snart på plass

Iran anklager Russland for løftebrudd


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært