Helseministeren vil ikke svare på spørsmål fra streikende leger

Streikende leger streiker utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen. Fredag trappes streiken opp.
Streikende leger streiker utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen. Fredag trappes streiken opp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på om han har lagt politiske føringer bak kravet om nye legeturnuser ved sykehusene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne Helse stilte torsdag helseministeren et spørsmål i brevs form om det er føringer fra ham som nå gjør at sykehusdirektørene krever ny legeturnuser.

Totalt 313 sykehusansatte er fredag tatt ut i streik i konflikten om legenes arbeidsordninger.

Akademikerne sier spørsmålet stilles fordi motparten Spekter har vist til at dagens vaktordning gjør det svært vanskelig for sykehusene å planlegge i tråd med blant annet nye pasientrettigheter og pålegg fra politiske myndigheter.

Høie vil imidlertid ikke svare på spørsmålet fra legene. I et knapt svar til Akademikerne henviser statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) til at det er partene som har ansvar for konflikten, og at departementet ikke er part i saken.

– Må kommentere

Forhandlingsleder i Akademikerne Helse, Rune Frøyland, sier han er skuffet over ikke-svaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener Høie må kommentere rundt dette på et eller annet tidspunkt, for sykehusene er regjeringens ansvar. Også eierne av sykehusene må ha en formening om hvordan den norske modellen og arbeidsgiverstyringen skal forvaltes i de norske sykehusene, sier Frøyland til NTB.

– Vi har en lang tradisjon i Norge for at arbeidstiden skal avtales mellom partene, særlig når den er opptil 60 timer. Sykehusdirektørene ønsker nå å avvike fra dette og begrunner dette med politiske bestillinger. Det må Høie som øverste representant for eierne ha en formening om, mener Frøyland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spekter ønsker å gå bort fra dagens kollektive vaktordning og over til individuelle turnuser. Argumentet er at det gir mer fleksibilitet til å planlegge.

Legeforeningen mener på sin side at det øker risikoen for mer høyintensive vaktuker på rad, og at det kan skape press på den enkelte arbeidstaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne-Kari Bratten i Spekter reagerte på at motparten trekker statsråden inn.

– Det er helt oppsiktsvekkende at Akademikerne Helse prøver å bringe myndighetene inn i denne helt lovlige streiken. Vi har fast tradisjon i vårt demokrati for at det er partene som er ansvarlig for lønnsoppgjør. Dette må jo vi snakke om oss imellom, uttalte hun til NTB torsdag.

Ni sykehus rammet

Sykehusstreiken ble trappet opp fredag morgen og totalt 313 sykehusansatte ved ni sykehus er nå i streik. Brorparten av disse er leger.

Sykehusene som berøres er Vestre Viken, Akershus universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital, Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset.

– Opptrappingen av streiken setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet, sier Frøyland.

Han sier Akademikerne foreløpig ikke har besluttet når en eventuell ny opptrapping skal skje. Varsel om opptrapping må gis senest fire dager før iverksettelse.

Sykehusstreiken:

* Totalt 313 sykehusansatte er fredag i streik etter at meklingen mellom Akademikerne Helse og Spekter brøt sammen natt til onsdag.

* Streiken berører Oslo universitetssykehus (OUS), Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset, Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital.

* Brorparten av de streikende er leger, mens også andre yrkesgrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere er tatt ut i streik

* Striden handler om legenes arbeidstidsordninger. Spekter ønsker å gå fra dagens kollektive turnusordninger til individuelle turnuser for landets sykehusleger, noe Legeforeningen nekter.

* Akademikerne Helse har besluttet å skjerme akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn fra streiken.