Meny

Trump: – Putin er en mye bedre leder enn Obama

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump lovpriste Vladimir Putin og slapp unna med en bløff om Irak-krigen da han og Hillary Clinton ble utspurt om forsvarspolitikk.

Presidentkandidatene sto ikke på scenen samtidig, men måtte etter tur svare på spørsmål om forsvar og sikkerhetspolitikk om bord på hangarskipet USS Intrepid i New York natt til torsdag norsk tid.

– Putin har vært en leder. Langt mer enn hva vår president har vært, sa Trump, som tidligere er blitt skarpt kritisert for å ha rost den russiske presidenten.

Trump understreket at han ikke liker det politiske systemet i Russland. Men innenfor dette systemet har Putin gjort en god jobb, mener den republikanske presidentkandidaten.

Oppvarming

Trump gjentok også påstanden om at han i sin tid var imot krigen i Irak. I virkeligheten støttet han krigen i 2002, men ordstyrer Matt Lauer fra TV-stasjonen NBC lot være å påpeke faktafeilen – noe som utløste skarpe reaksjoner.

– Hvordan i helvete kan Lauer hoppe over faktasjekken når Trump lyver om Irak, skrev Barack Obamas tidligere talsmann Tommy Vietor på Twitter.

Fortsatt er det nesten tre uker til Trump og Clinton skal møtes til sin første debatt. NBCs utspørring, hvor kandidatene også måtte besvare spørsmål fra krigsveteraner i salen, regnes som en oppvarming til debattene.

Forsvarte epostbruk

Clinton inntok scenen først, etter at det ble kastet mynt og kron for å bestemme rekkefølgen. Lauer stilte henne spørsmål om hennes tid som utenriksminister, og spesielt om den mye omtalte epostsaken.

Den demokratiske kandidaten erkjente at hun ikke burde brukt en privat epostserver da hun var minister, men fastholdt at hun ikke satte nasjonens sikkerhet på spill. I tillegg forsvarte hun sin støtte til Irak-krigen, samtidig som hun kritiserte Trumps uriktige påstander om sin holdning til krigen.

– Donald Trump nekter å ta ansvar for at han selv støttet krigen i Irak, sa Clinton.

Les også: Mexicos finansminister går av etter Trump-besøk

Folkevett

Ifølge Clinton gjør Trumps temperament ham uskikket til å lede verdens største militærmakt. Hun lovet å ikke sende store amerikanske bakkestyrker til Irak og Syria for å bekjempe IS, i tillegg til å holde ukentlige møter med representanter fra Pentagon og departementet for veteran-saker.

– Bruken av makt skal være siste utvei, ikke første løsning, sa hun.

Trump gjorde lite for å imøtegå kritikken om hans manglende utenrikspolitiske erfaring, og han svarte svært vagt på spørsmål om hvordan han skal forberede seg på de mange komplekse sakene han må håndtere hvis han blir president.

I stedet sa han at han stoler på sine rådgivere og sitt eget folkevett og at han vil kreve en plan fra militære ledere innen 30 dager hvis han blir president.

Trump antydet også at han vil avsette flere av USAs generaler hvis han blir president. I forkant av utspørringen lanserte han en plan for kraftig økning av forsvarsbudsjettet, men det er uklart hvordan dette skal finansieres.

Les også: Trump leder på fersk CNN-måling

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært