Meny

Regjeringen får stryk for halvparten av forslagene

Regelrådet har som oppgave å vurdere om forslag til nye lover og regler fører til unødvendig byråkrati for næringslivet og om lover og regler er godt nok utredet. Regjeringen får stryk for halvparten av forslagene sine. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av åtte forslag fra regjeringen om nye lover og regler fikk «rødt lys» fra Regelrådet – som den selv opprettet. Det betyr at de er for dårlig utredet.

Ifølge Dagens Næringsliv har rådet kun gitt to forslag grønt lys, noe som betyr at forvaltningen roses for å ha utredet saken på en god måte. To saker har fått gult lys, hvilket innebærer at rådet ser hensikten med regelendringen, men at utredningsinstruksen kunne vært fulgt bedre.

Les også:  Regjeringen vil bruke 500 millioner til jobbskapning i utviklingsland

Fire saker har fått rødt lys. Det dreier seg om Barne- og likestillingsdepartementets forslag om dagligvareportal, samme departements forslag til ny forordning om forbrukervernsamarbeid, forslag om endringer av blant annet lov om konsesjon fra Landbruks- og matdepartementet og Finansdepartementets forslag til det som omtales som beregning av Basel I-gulvet for IRB-banker.

– Hvis det er rødt lys, så bør departementet for det første vurdere om det skal trekke saken tilbake og gjøre en bedre utredning, eller i det minste at høringsfristen utvides og det gis ytterligere informasjon, sier rådsleder Sandra Riise.

Les også:  Jobbsmell for Solberg og Jensen

– Regelrådet skal bidra til at næringslivet ikke påføres unødvendige byrder gjennom nytt eller endret regelverk. Rådet gir rådgivende skriftlige uttalelser, men har ingen direkte sanksjonsmuligheter, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Næringsdepartementet, som har ansvaret for rådet.

Les også:  Regjeringen vil ta i bruk ny teknologi i drosjene

Populært