Meny

Jobbsmell for Solberg og Jensen

Statsminister Erna Solberg (t.v.) og finansminister Siv Jensen under pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse, Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen går på en real smell ifølge ny SSB-statistikk. Under dagens regjering skapes det fem ganger færre jobber i året enn da Jens Stoltenberg var regjeringssjef. Statsminister Erna Solberg skylder på fallende oljepris.

– Jeg skulle ønske meg noe helt annet enn et oljeprisfall av den typen vi har hatt. Det er det som har bidratt til at vi har mistet mange jobber. Men nå ser jeg en lysning og en omstilling som vil skape nye jobber, forklarer Erna Solberg til NRK.

Av de jobbene som faktisk skapes under den blå-blå regjeringen utgjør hele 76 prosent stillinger i offentlig sektor. Under forrige stortingsvalg gikk Høyre til valg på å skape flere nye arbeidsplasser i privat sektor.

Les også: Høy ledighet koster Norge milliarder

Ledighetstiltak sentralt i budsjettinnspurt

8.000 nye jobber årlig

Jens Stoltenberg

Ifølge oppdaterte tall fra Statistisk sentralbyrås årlige nasjonalregnskap for Norge ble det skapt 358.400 nye jobber i Norge mens Arbeiderpartiet styrte landet fra 2005 til 2013.

Etter at Høyre og Frp overtok i 2013 er det blitt skapt 24.700 nye jobber.

NRK har regnet ut hva den årlige tilveksten av nye jobber har vært under henholdsvis sosialistisk og borgerlig styre.

Dette regnestykket viser at det under Jens Stoltenbergs rødgrønne regjeringstid ble skapt 44.000 nye jobber i snitt årlig. I løpet av Erna Solbergs regjeringstid er det skapt om lag 8.000 nye jobber hvert år.

Les også: LO-leder krever milliarder mot ledighet

Støre mener regjeringen tar for lett på økt ledighet

– En politikk som ikke leverer

– Dette har ikke så mye med regjeringens politikk å gjøre. Oppgangen under dem var på grunn av oljeprisen, fallet under oss er på grunn av oljeprisen, sier Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke imponert.

– Dette er mot politikken regjeringen har annonsert, og det vitner om en politikk som ikke leverer. Fallende oljepris er ikke hele fortellingen, sier Støre til NRK.

Populært