Meny

Lofoten-bråk: Venstre ber Lien trekke blokker fra ny oljemeny

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeselskapene har fått nominere blokker i de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre i forbindelse med den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel. Reaksjonene er skarpe.

– Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) må rydde opp i dette. Det er ingen tvil om at Møreblokkene og Nordland 6 ikke skulle ha stått på lista, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB.

– Selv om det er en tidlig fase i prosessen, er det ikke i henhold til samarbeidsavtalen å legge til rette for oljevirksomhet i disse områdene, sier Elvestuen, som også leder Stortingets energi- og miljøkomité.

– Snikåpning

Det var bransjenettstedet Upstream som onsdag ettermiddag kunne fortelle at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre er del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

– Dette er en krigserklæring, en snikåpning av svært sårbare områder og i strid med regjeringens samarbeidsavtale med støttepartiene, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han viser til at Lofoten og Møreblokkene er blant de fem viktigste fiskefeltene i verden.

– 60 prosent av alle kommersielle fiskearter i Barentshavet og Norskehavet er innom Lofoten i en sårbar periode i livssyklusen sin. Å legge opp til oljeboring her er et angrep på norsk fiskeriforvaltning, sier Hauge.

– Vi har full tillit til at Venstre og KrF setter foten ned for Liens utømmelige tørst etter olje, sier fungerende leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

– Dersom han gjør videre framstøt for å få tildelt letelisenser i disse områdene, er det et klart brudd på samarbeidsavtalen, fortsetter hun.

– Ikke brudd

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) framholder i en kommentar til NTB at samarbeidsavtalen med KrF og Venstre ligger til grunn for arbeidet med 24. konsesjonsrunde.

– Det er derfor ikke aktuelt å lyse ut de områder regjeringen har en avtale med samarbeidspartiene om, sier han.

Oljeselskapene må nominere sine ønskede blokker innen 30. november. Utlysningen av 24. konsesjonsrunde er ventet før sommeren 2017.

Fra Olje- og energidepartementet poengteres det at nominasjon ikke er det samme som utlysning.

– Mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt er viktig for å sikre god utforskning og ressursforvaltning. Derfor har departementet valgt å ikke begrense kunnskapsinnhentingen unødvendig, sier Lien.

Han tilføyer at nominasjonsprosessen gjør det mulig for myndighetene å innhente oppdatert geologisk kunnskap fra oljeselskapene om åpnede områder på norsk sokkel.

Populært