Meny

Venstre urolig over bytte i EFTA-domstolen

Sveinung Rotevatn (V) er bekymret over mulig dommerbytte i EFTA-domstolen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et mulig dommerbytte i den overnasjonale EFTA-domstolen blir møtt med skepsis. Sveinung Rotevatn (V) mener det kan skape mistillit mellom EU og EØS-avtalen.

VG skriver at regjeringen skal være under press for å bytte ut den norske dommeren i EFTA-domstolen, Per Christiansen, etter at Utenriksdepartementet lyste ut stillingen. Dette kommer etter at Norge har tapt flere høyprofilerte saker.

– Dette er en rettspolitisk brennbar sak. Hvis den håndteres feil, spesielt nå etter brexit, risikerer regjeringen i verste fall å sette EØS-avtalen i spill, sier advokat Jon Midthjell, som har ført flere saker for EFTA-domstolen i Luxembourg.

Les også: Britisk EFTA-medlemskap kan gi tollfri norsk fisk

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) mener dette er svært alvorlig og frykter samme resultat for EØS-avtalen som Midthjell.

– Dersom det skulle dannes et inntrykk at Norge driver selvbetjening i EØS, da kan det rokke ved hele EØS-strukturen og tilliten til at Norge følger spillereglene i EUs indre marked. Det kan være direkte farlig for norske interesser, sier Rotevatn.

Rotevatn er bekymret for at bytte av dommer er grunnet mangel på lik interesse mellom Christiansen og myndighetene.

Les også:   Nå åpner Elisabeth Aspaker EFTA-døra for Storbritannia

Populært