Meny

Anundsen: Pass-løsning da departementet grep inn

Justisminister Anders Anundsen Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En pass-løsning på Gardermoen kom på plass først da departementet tok opp saken med Politidirektoratet (POD), sier justisminister Anders Anundsen før onsdagens oppvaskmøte.

– Departementet kontaktet POD for å få til en løsning på Gardermoen fordi politimesteren ikke hadde fått det på plass, skriver Anundsen (Frp) i en epost til NTB tirsdag kveld.

– Løsningen kom på plass etter at departementet tok saken opp med POD, heter det videre.

Onsdag ettermiddag skal Anundsen diskutere situasjonen rundt passkontrollen på Gardermoen med politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt og ledelsen ved Gardermoen politistasjon.

Anundsen har fått hard kritikk for sin offentlige irettesettelse av Hasseldals håndtering av situasjonen.

– Ikke friske midler

Situasjonen tilspisset seg i helgen da reisende måtte vente i inntil tre timer i passkontrollen. Samtidig førte bemanningsproblemene til at det ikke var mulig å skaffe seg nødpass på Gardermoen.

Det fikk Anundsen til å kritisere Hasseldal og ledelsen i Øst politidistrikt for måten de har løst bemanningsutfordringene ved grensekontrollen på flyplassen på.

– Det er ren ansvarsfraskrivelse, sa Anundsen, og pekte på at det er «politimesterens ansvar å prioritere i oppgaveporteføljen sin».

Etter at Justis- og beredskapsdepartementet kontaktet POD, kontaktet POD politimesteren for å finne en løsning, ifølge Anundsens versjon av saken.

Justisministeren skriver videre at midler som var omdisponert av politiet, ble brukt for å øke bemanningen med 14 stillinger på Gardermoen.

– Det har aldri vært snakk om friske midler fra departementet. Tvert imot har jeg understreket at dette må løses innenfor rammen, skriver statsråden.

Hard kritikk

Både fagorganiserte, eksperter og opposisjonen på Stortinget har reagert kraftig på Anundsens offentlige kritikk av en etatssjef.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) mener Anundsens form for ledelse er underlig, siden han kritiserer politimesteren samtidig som han innrømmer at politimesteren hadde rett da han varslet om mangel på ressurser.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener det er en merkelig situasjon når en politimester «så til de grader blir satt på plass av justisministeren», ifølge NRK.

– Anders Anundsen har sviktet som sjef ved å legge skylden på en etatssjef som faktisk har rett i det han har sagt, skriver redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse.

Populært