Meny

Fra Stortinget til Sametinget?

Helga Pedersen vil bli sametingspresident

SAMENES PRESIDENT? Helga Pedersen, her under en Nobelmiddag i 2011,  går fra Stortinget til Sametinget - og til sin hjembygd Vestertana. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helga Pedersen vil bli foreslått som Arbeiderpartiets førstekandidat i Østre valgkrets til neste sametingsvalg.

Det er NRK Sápmi som melder at Pedersen, som kommer fra Vestertana i Tana kommune, har sagt ja til nominasjonskomiteen.

Sametingsvalgene går samtidig som stortingsvalgene, og Pedersen har sagt fra at hun ikke stiller til gjenvalg til Stortinget i 2017.

Denne perioden er det NSR (Norske Samers Riksforbund) som har presidentposten i Sametinget, ved Aili Keskitalo. Perioden før det hadde Ap sametingspresidenten. Disse to dominerende partiene er vanligvis avhengige av koalisjonspartnere for å komme i posisjon.

Helga Pedersen og familien har bodd i Oslo de siste årene.

– Dette er siste sjansen jeg har til å få med meg familien hjem. Derfor har jeg sagt nei til gjenvalg og en ny periode på Stortinget, sier Pedersen.

Nominasjonsmøtet finner sted i slutten av september.

Helga Pedersen har tidligere stått for kontroversielle standpunkter i samiske og fiskeripolitiske spørsmål i sitt hjemfylke. Blant annet falt det mange tungt for brystet at hun jublet for Stortingets behandling av kystfiskeutvalgets innstilling. Ifølge kritikerne fradømte Stortinget dermed sjøsamer og andre lokale fiskeres historiske rettigheter.

Som nestleder i Arbeiderpartiet gikk hun også imot å ekskludere Arbeiderparti-medlemmer som fronter den kontroversielle organisasjonen Etnisk og Demokratisk Likeverd, EDL. EDL går imot mange av særrettighetene samer får i Finnmark.

Populært