Meny

Filippinenes Duterte angrer språkbruk

Filippinenes president Rodrigo Duterte angrer nå uttalelsen han kom med før han skulle møte USAs Obama. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte angrer på at han kalte Barack Obama for en «horeunge».

Rodrigo Duterte:

  • Filippinsk politiker. Ble i juni innsatt som president i landet for en periode på seks år etter å ha vunnet valget.
  • Tilhører det venstreorienterte partiet PDP-Laban og var tidligere ordfører i Davao sør i landet.
  • Lovet under valgkampen å drepe alle kriminelle i landet, kalte paven sønn av en hore og vitset med at han gjerne skulle ha vært med da australsk misjonær ble voldtatt og drept.
  • Hans egen talsmann sa at uttalelsene var en strategi for å sikre stemmer. Men som president har Duterte fortsatt den grove ordbruken og startet en brutal kamp mot narkotika.
  • Minst 1.800 mennesker er drept siden Duterte overtok og lovet belønning og amnesti til politifolk som drepte enhver som mistenkes for å være involvert i bruk eller omsetning av narkotika.
  • På en pressekonferanse mandag kalte han Barack Obama en horeunge, noe som gjorde at USAs president avlyste et møte dagen etter.
  • Født 18. mars 1945 i Maasin på øya Leyte, helt sør i den sentrale regionen av Filippinene. Utdannet jurist.

I en uttalelse få timer etter at Obama avlyste et planlagt møte med Duterte, uttrykker filippineren at han angrer uttalelsen om USAs president.

– Det sterke uttrykket som ble brukt da han ble stilt spørsmål av reporterne, fremkalte bekymring og bedrøvelse. Vi angrer også at den fremsto som et personlig angrep mot den amerikanske presidenten, står det i erklæringen som Dutertes talsmann Ernesto Abella leste tirsdag.

Bakgrunn: Duterte til Obama: «Din horeunge!»

Filippinenes president Duterte kom med utfallet mandag før han la i vei til Laos, der han skulle delta i et regionalt toppmøte. Det var planlagt et eget møte med Obama der, men møtet ble avlyst fra amerikansk side.

– Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet, sa Duterte før møtet mandag.

– Han er en fargerik fyr, var Obamas første reaksjon etter uttalelsen.

Les også:  Duterte: Narkomane er ikke mennesker

Han uttalte rett før avreise til et regionalt toppmøte (ASEAN) i Laos at han nå vil revurdere hvor produktivt det vil være å holde et eget møte med Duterte i Laos tirsdag, slik planen var. Obama besluttet senere mandag kveld å avlyse møtet.

Les også:   Full krangel på flyplassen da Obama landet i Kina

SE VIDEO: Duterte til Obama: «Din horeunge!»:

Populært