Meny

– Hagens tankegang gir parallellsamfunn

Shoaib Sultan (innfelt) i Antirasistisk senter mener Carl I. Hagen sin tankegang fører til dannelsen av parallellsamfunn i Norge. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagens støtte til frisøren som kastet ut Malika Bayan (24) faller ikke i god jord hos Antirasistisk senter. De mener Hagen støtter forskjellsbehandling og diskriminering. 

Debatten har rast etter at 24 år gamle Malika Bayan ble kastet ut av en frisørsalong i Bryne i oktober i fjor.

Torsdag skal saken opp for retten. Merethe Hodne som driver salongen på Bryne har nektet å betale boten på 8.000 kroner som hun fikk av politiet i fjor. Nå er hun tiltalt for overtredelse av Straffelovens paragraf om diskriminering. 

 – Jeg ønsker ikke ondskapen inn dørene der jeg kan bestemme. Ondskapen er ideologien islam, muhammedanisme og hijab er symbol på denne ideologien som hakekors er for nazisme, sa Hodne til TV 2 for to dager siden. 

Hodne forklarte videre at hun «får angst av hijab».

Hun får støtte av Carl i Hagen (Frp) som mener 24-åringen må finne seg i å bli avvist.

Dette er saken: Nektet kvinne med hijab inngang på egen frisørsalong

– Hun får gå til en annen frisør

Carl I Hagen mener frisøren bør få lov å avvise personer med hijab. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006 og nåværende medlem av Oslo bystyre mener de som tilbyr en tjeneste i utgangspunktet må kunne forbeholde seg retten til å avvise folk.

I et intervju på TV 2 Nyhetskanalen søndag, sa Hagen følgende: 

– Hun har valgt å gå med hijab, og da synes jeg at dersom hun ikke får klippet seg ett sted, får hun gå til en annen frisør. Jeg mener at hun må finne seg i at akkurat denne frisørsalongen reagerer på det religiøse, islamistiske symbol som innehaver mener at en hijab er, og da får man respektere at også innehaver får ha sine rettigheter, sier Hagen om hendelsen.

– Jeg ser ikke det som diskriminering, fortsetter han.

Uttalelsene får Antirasistisk senter til å reagere. 

– Det er problematisk at Hagen som folkevalgt støtter en forskjellsbehandling og diskriminering, sier spesialrådgiver i antirasistisk senter, Shoaib Sultan, til ABC Nyheter.

Les også: Utested mister bevillingen på grunn av rasisme

– Tankegangen gir parallellsamfunn

Da saken ble kjent i fjor sa leder for Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen,til ABC Nyheter at de ville anmelde forholdet hvis kvinnen selv ikke ønsket å gjøre det. 

– Hodne kan ha de fordommene hun har, men hun kan ikke anvende fordommene i praksis gjennom å diskriminere medborgere, sa Berglund Steen til ABC Nyheter i oktober 2015.

Shoaib Sultan er ikke i tvil om at Hodne har brutt loven og bør straffes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Shoaib Sultan sier i dag til ABC Nyheter at Antirasistisk senter fortsatt mener avvisningen er diskriminerende, og at han venter spent på resultatet i retten. I tillegg er han sterkt kritisk til hvordan Carl I. Hagen støtter avvisningen. 

– Her bidrar Hagen til et skille i Norge. Hans tankegang fører til parallellsamfunn. Et samfunn hvor man må gå hvert til sitt for tjenester, og man får et skille i befolkningen, sier Sultan til ABC Nyheter. 

Han er kritisk til hvordan en profilert politiker med mange tilhengere fronter et slik budskap. 

Sultan sier han likevel ikke tror et parallellsamfunn vil slå rot i Norge.

– Jeg har så høye og gode tanker om Norges befolkning og rettssystemet at jeg tror det aldri vil skje. 

Nå håper spesialrådgiveren i Antirasistisk senter at utfallet i retten blir slik at man ikke får muligheten til å nekte folk tjenester eller adgang grunnet hijab eller andre religiøse symboler.

Carl I. Hagen har ikke besvart ABC Nyheter sine henvendelser mandag. 

Les også: Antirasistisk senter anmelder drapstrusler mot Tajik

Populært