Meny

EU retter blikket mot libyske farvann

Den italienske hangaren Garibaldi er flaggskip i EUs sjøoperasjon «Sophia» i det sentrale Middelhavet. Foto: Fadi Ghalioum (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å stanse innvandringen til Europa over Middelhavet må EU få kontroll i havområdene utenfor Libya. Løsningen kan bli en ny libysk kystvaktstyrke.

EU tar i disse dager fatt på en ny fase av sjøoperasjonen «Sophia» i det sentrale Middelhavet.

Flåtestyrken har hittil konsentrert seg om å redde mennesker i havsnød og stanse menneskesmuglere, men har nå fått utvidet mandatet slik at den også kan gå etter våpensmuglere.

Samtidig starter EU et større program for å lære opp libyske offiserer til å patruljere kysten selv. Håpet er at det skal gi en reduksjon i antall flyktninger og migranter som tar sjøveien til Europa.

Les også: 6.500 flyktninger reddet utenfor Libya

Starter med 80 offiserer

EUs plan er i første omgang å gi opplæring til rundt 1.000 libyere. Men hvis EUs medlemsland går inn for det, kan det komme nye opplæringspakker senere, opplyser en EU-kilde.

Det er også ventet at EU-land vil stille med skip til den libyske kystvakten.

– Målet er å lære opp både kystvakten og sjøforsvaret i Libya slik at de settes i stand til å patruljere sine egne farvann og stoppe enhver form for smugling, ikke bare av mennesker, men også av for eksempel olje eller narkotika, sier EU-kilden.

De første 80 libyerne skal etter planen starte allerede i slutten av september eller begynnelsen av oktober og gå i lære i 14 uker. Nye puljer vil følge i desember og mars.

Les også: FN: – 2,4 millioner trenger humanitær bistand i Libya

Vil inn i libysk farvann

EU-flåten holder seg i dag utelukkende i internasjonalt farvann, men på sikt er målet å flytte opplæringen inn i libysk farvann og over i libyske skip.

– Vi må da inviteres av libyerne og få mandat i samsvar med dette, sier EU-kilden.

Europeernes håp er at programmet også skal bidra til økt sikkerhet og stabilitet i Libya, som har vært preget av kaos og anarki og har stått uten en fungerende grensestyrke siden opprøret i 2011.

Men det overordnede målet forblir å redusere innvandringen til Europa og å knekke «menneskesmuglernes forretningsmodell».

Les også: Hjelpearbeidere: – Verre og verre i Middelhavet

Stabile tall

Bakteppet er at sjøveien fra Libya til Italia i dag fremstår som den eneste EU ikke har klart å tette igjen.

Operasjon «Sophia», EUs grensestyrke Frontex, italiensk kystvakt og veldedige organisasjoner er alle til stede med skip i det sentrale Middelhavet, og nylig besluttet også NATO å bistå gjennom den nye sjøoperasjonen «Sea Guardian». Likevel har strømmen av flyktninger og migranter holdt seg på samme nivå som i fjor.

Hittil i år er det registrert 115.000 ankomster i Italia, omtrent uendret fra samme periode i 2015.

De største gruppene er nigerianere og eritreere, som EU mener i hovedsak er økonomiske migranter uten krav på beskyttelse.

Les også: HRW: – EU forviser flyktninger til opprørsgrupper i Libya

Flere enn før drukner

EU har også vært vitne til en økning i antall drukninger i Middelhavet, til tross for den massive innsatsen for å berge flyktninger og migranter i nød. Det forklares nettopp med mangelen på tilgang til libyske territorialfarvann.

– Dette året har mer enn 3.000 mennesker druknet i libyske farvann fordi libyerne ikke har hatt kapasitet til å redde dem, og fordi vi er for langt unna til å gripe inn, sier EU-kilden.

Håpet er at opplæringen av libyske sjøfolk skal bidra til å endre dette.

– Ved å gi dem opplæring gir vi dem muligheten til å redde liv, slik at libyske farvann blir tryggere.

Les også: Amnesty: – Sjokkerende overgrep mot migranter i Libya

Populært